• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościZagrożenie chorobami i szkodnikami w uprawie warzyw w 21. tygodniu (20.05-26.05)

Zagrożenie chorobami i szkodnikami w uprawie warzyw w 21. tygodniu (20.05-26.05)

Przedstawiamy Państwu kolejny KOMUNIKAT WARZYWNICZY przygotowany przez firmę AGRO Smart Lab. Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.

Informacje te dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a  oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski. Monitoring i sygnalizacja w czasie rzeczywistym dostępna jest dla osób, które posiadają abonament AgroSmartLab. Pełna informacja na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/

REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:

  • Warzywa cebulowe:

      • 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
      • 21-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
      • 20-24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
        przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji Stemphyllium.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 20-24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji zarazą ziemniaka;
    • 20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej w uprawach warzyw korzeniowych;
    • 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni.
  • Warzywa kapustne:
    • 23-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 20-24 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem rzekomym– szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady;
    • 20 i 22-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
    • 20 maja wystąpiło niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
    • 20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
    • ponownie obserwowano loty śmietki kapuścianej.
    • Warzywa liściaste
      20 i 22-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
      przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
      20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
      24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni._______________________________________________________________

REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:

Warzywa cebulowe:

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
    • 22 maja wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium;
    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i alternariozą;
    • 23-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego.

Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:

    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i alternariozą;
    • 24 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
    • 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

Warzywa kapustne:

    • 22 i 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i czernią krzyżowych;
    • 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
    • 20 oraz 22-23 wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 22 maja wystąpiło niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
      przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;

Warzywa liściaste:
22-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarej pleśni;
23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

Szparagi:
23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją rdzy szparagów oraz niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią.

____________________________________________________________________

REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka oraz zgnilizny twardzikowej;
    • 21 oraz 24-25 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 20 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 20 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych.

• Warzywa liściaste

  • 20-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
  • 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
  • 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

___________________________________________________________________

REGION SIERADZA I KALISZA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium i mączniakiem rzekomym;
    • 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
    • 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą, zgnilizną twardzikową;
    • 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 24 i 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia czarną zgnilizną kapustnych oraz  mogła wystąpić infekcja zgnilizną twardzikową i czernią krzyżowych;
    • 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych;
    • 20-24 maja występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 17-19 maja obserwowano loty I pokolenia motyli tantnisia krzyżowiaczka, zwalczanie larw przypadało na 24-25 maja.
  • Warzywa liściaste
    • 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja zgnilizną twardzikową;
    • 22-24 maja wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.

_____________________________________________________________________

REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego oraz Stemphyllium;
    • 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
    • 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji zarazy ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
    • 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
    • 23 i 24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 21-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia czarną zgnilizną kapustnych;
  • Warzywa liściaste
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
    • 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

___________________________________________________________________

REGION POZNANIA I WRZEŚNI:

  • Warzywa cebulowe:
    • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
    • przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
  • przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie;
  • 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
  • 22 i 24 maja mogło wystąpić zagrożeni infekcją zarazy ziemniaka.
  •  

• Warzywa kapustne:

    • 20 oraz 22-23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz niskie zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
    • przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie;
    • 20 maja wystąpiło zagrożenie infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
    • 23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych.

• Warzywa liściaste:

  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym oraz bardzo niskie ryzyko wystąpienia szarej pleśni
  • Szparagi
    • 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
    • 20 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
    • przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie.

___________________________________________________________________

REGION KUJAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 20-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
    • 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci;
    • 23 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
  • Warzywa kapustne:
    • 20-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
    • 21-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
    • 21-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcja suchej zgnilizny kapustnych;
    • ponownie obserwowano loty śmietki kapuścianej.

• Warzywa liściaste:

  • 21-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
  • 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
  • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

___________________________________________________________________

REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:

  • Warzywa cebulowe:
    • 21 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
    • 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
    • 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego;
    • 23 i 25 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej,
  • Warzywa kapustne:
    • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 24 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
    • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 20-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
    • 21-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 17-19 maja obserwowano loty I pokolenia motyli tantnisia krzyżowiaczka, zwalczanie larw przypadało na 24-25 maja.

• Warzywa liściaste:

  • 20-21 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
  • 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
  • 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.

__________________________________________________________________

REGION ZAMOŚCIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 21-23 oraz 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 20-24 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
    • 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz alternariozy.
  • Warzywa kapustne:
    • przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz czerni krzyżowych;
    • 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
    • 22-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
    • 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych.
  • Warzywa liściaste:
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
  • 21-23 maja wystąpiło zagrożenie antraknozą liści w uprawach sałaty oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
  • 21 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego.

__________________________________________________________________

REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia mączniakiem rzekomym oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych oraz pierścieniowej plamistości kapustnych.
  • Warzywa liściaste
    • 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.

____________________________________________________________________

REGION ŻUŁAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 21 maja mogło wystąpić zagrożenie infekcją zarazy ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcji mączniakiem rzekomym, niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapusty oraz suchej zgnilizny kapustnych;

• Warzywa liściaste:

  • 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
  • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.

__________________________________________________________________

REGION PODKARPACIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 21-23 oraz 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
    • 20-22 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
    • 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
    • 21-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego.
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 20 i 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka, 21 maja mączniakiem prawdziwym;
    • 20-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenie infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci;
    • 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenie infekcją zarazy ziemniaka.
  • Warzywa kapustne:
    • przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
    • 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
    • 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych  pierścieniowej plamistości kapustnych oraz czernią krzyżowych;
    • 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych oraz szarej pleśni;

• Warzywa liściaste:

  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
  • 21-23 oraz 25 maja wystąpiło zagrożenie antraknozą liści w uprawach sałaty oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
  • 21-22 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego
  • 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.

Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ lub e-mailowo: info@agrosmartlab.com

System monitoringu

Źródło:Agro Smart Lab


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl