Przedstawiamy Państwu kolejny KOMUNIKAT WARZYWNICZY przygotowany przez firmę AGRO Smart Lab. Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.
Informacje te dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski. Monitoring i sygnalizacja w czasie rzeczywistym dostępna jest dla osób, które posiadają abonament AgroSmartLab. Pełna informacja na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ |
REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:
- Warzywa cebulowe:
-
- 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
- 21-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
- 20-24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji Stemphyllium.
-
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 20-24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji zarazą ziemniaka;
- 20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej w uprawach warzyw korzeniowych;
- 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni.
- Warzywa kapustne:
- 23-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 20-24 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem rzekomym– szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady;
- 20 i 22-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 20 maja wystąpiło niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
- 20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
- ponownie obserwowano loty śmietki kapuścianej.
-
- Warzywa liściaste
20 i 22-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
20-25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
24 i 25 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni._______________________________________________________________
- Warzywa liściaste
REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:
Warzywa cebulowe:
-
- 22 maja wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium;
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i alternariozą;
- 23-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
-
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i alternariozą;
- 24 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
- 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
Warzywa kapustne:
-
- 22 i 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią i czernią krzyżowych;
- 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 20 oraz 22-23 wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 22 maja wystąpiło niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
Warzywa liściaste:
22-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia szarej pleśni;
23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
Szparagi:
23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją rdzy szparagów oraz niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią.
____________________________________________________________________
REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka oraz zgnilizny twardzikowej;
- 21 oraz 24-25 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 20 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 20 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych.
• Warzywa liściaste
- 20-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 22-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 26 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
___________________________________________________________________
REGION SIERADZA I KALISZA:
- Warzywa cebulowe:
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium i mączniakiem rzekomym;
- 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą, zgnilizną twardzikową;
- 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 24 i 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 23 i 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia czarną zgnilizną kapustnych oraz mogła wystąpić infekcja zgnilizną twardzikową i czernią krzyżowych;
- 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych;
- 20-24 maja występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 17-19 maja obserwowano loty I pokolenia motyli tantnisia krzyżowiaczka, zwalczanie larw przypadało na 24-25 maja.
- Warzywa liściaste
- 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 23 i 24 maja mogła wystąpić infekcja zgnilizną twardzikową;
- 22-24 maja wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
_____________________________________________________________________
REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego oraz Stemphyllium;
- 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
- 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 20 oraz 22-24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 23 i 24 maja wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 21-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia czarną zgnilizną kapustnych;
- Warzywa liściaste
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 22-25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
___________________________________________________________________
REGION POZNANIA I WRZEŚNI:
- Warzywa cebulowe:
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie;
- 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 22 i 24 maja mogło wystąpić zagrożeni infekcją zarazy ziemniaka.
• Warzywa kapustne:
-
- 20 oraz 22-23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz niskie zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
- przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie;
- 20 maja wystąpiło zagrożenie infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
- 23 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych.
• Warzywa liściaste:
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym oraz bardzo niskie ryzyko wystąpienia szarej pleśni
- Szparagi
- 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
- 20 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
- przez większość tygodnia ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni utrzymywało się na bardzo niskim poziomie.
___________________________________________________________________
REGION KUJAW:
- Warzywa cebulowe:
- 20-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci;
- 23 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
- Warzywa kapustne:
- 20-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 21-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
- 21-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcja suchej zgnilizny kapustnych;
- ponownie obserwowano loty śmietki kapuścianej.
• Warzywa liściaste:
- 21-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 20-22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
___________________________________________________________________
REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:
- Warzywa cebulowe:
- 21 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 24 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego;
- 23 i 25 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej,
- Warzywa kapustne:
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 24 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 20-22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko infekcji czarnej zgnilizny kapustnych;
- 21-24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 17-19 maja obserwowano loty I pokolenia motyli tantnisia krzyżowiaczka, zwalczanie larw przypadało na 24-25 maja.
• Warzywa liściaste:
- 20-21 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 23 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 20-24 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej.
__________________________________________________________________
REGION ZAMOŚCIA:
- Warzywa cebulowe:
- 21-23 oraz 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia szarą pleśnią.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 20-24 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka;
- 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz alternariozy.
- Warzywa kapustne:
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz czerni krzyżowych;
- 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 22-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych.
- Warzywa liściaste:
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 21-23 maja wystąpiło zagrożenie antraknozą liści w uprawach sałaty oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 21 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego.
__________________________________________________________________
REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 24 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia mączniakiem rzekomym oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych oraz pierścieniowej plamistości kapustnych.
- Warzywa liściaste
- 22 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
____________________________________________________________________
REGION ŻUŁAW:
- Warzywa cebulowe:
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 21 maja mogło wystąpić zagrożenie infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcji mączniakiem rzekomym, niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapusty oraz suchej zgnilizny kapustnych;
• Warzywa liściaste:
- 20 i 22 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
__________________________________________________________________
REGION PODKARPACIA:
- Warzywa cebulowe:
- 21-23 oraz 25 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 20-22 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 21-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 20 i 21 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka, 21 maja mączniakiem prawdziwym;
- 20-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenie infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci;
- 20-25 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenie infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 21-23 maja mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 20-23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych pierścieniowej plamistości kapustnych oraz czernią krzyżowych;
- 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych oraz szarej pleśni;
• Warzywa liściaste:
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym;
- 21-23 oraz 25 maja wystąpiło zagrożenie antraknozą liści w uprawach sałaty oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 21-22 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego
- 23 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ lub e-mailowo: info@agrosmartlab.com


Źródło:Agro Smart Lab