• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKomunikat warzywniczy. Zagrożenia chorobami i szkodnikami

Komunikat warzywniczy. Zagrożenia chorobami i szkodnikami

Jak co tydzień podajemy Państwu kolejny komunikat warzywniczy na 30 tydzień roku (22.07-28.07), które regularnie przekazuje nam firma AgroSmartLab. Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.

Udostępniane przez nasz portal komunikaty warzywnicze przekazywane przez firmę AgroSmartLab dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach warzywniczych.

REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:

  • Warzywa cebulowe
    • 22 i 24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją Stemphylium
    • 22 oraz 25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego i szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego  
    • 22 oraz 25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 23 i 26 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja zarazy ziemniaka
    • obserwowano II pokolenie połyśnicy marchwianki
  • Warzywa kapustne
    • 22 oraz 25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych, mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 25-26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
    • obserwowano loty II pokolenia rolnicy oraz  intensywne loty wciornastków
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
    • 22-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją antraknozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 22 oraz 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego i rzekomego oraz szarej pleśni
  • 22-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją antraknozy
  • 22-25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
  • 23-28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków

 ——————————————————————————————-

REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
  • Warzywa cebulowe
    • 22 i 23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją Stemphylium oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego
    • 22-23 oraz 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 22 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji zarazy ziemniaka, zgnilizny twardzikowej i mokrej zgnilizny
    • od 22 lipca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka prawdziwego
    • 22-23 oraz 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • obserwowano loty II pokolenia rolnicy
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji suchej zgnilizny kapustnych, mokrej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej
    • 22-23 oraz 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcja szarej pleśni
    • 23 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 22-23 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, zgnilizny twardzikowej
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcja szarej pleśni
    • od 22 lipca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka prawdziwego
  • Warzywa dyniowate
    • od 22 lipca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka prawdziwego
    • 22 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja szarej pleśni oraz ryzyko infekcji parcha dyniowatych, antraknozy i kanciastej plamistości ogórków
    • 22 i 23 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego
  • Szparagi
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcja rdzy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22-23 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów

 ———————————————————————————————–

REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 23-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją Stemphylium
    • 22-25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, chwościka, mączniaka prawdziwego
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny i zgnilizny twardzikowej
    • 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 22-25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych
    • 22-25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego, czarnej zgnilizny oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny i zgnilizny twardzikowej
    • 24-26 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i prawdziwego
    • 23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny i zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka rzekomego i prawdziwego
  • 23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
  • 23-27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków

 ————————————————————————————————

REGION SIERADZA I KALISZA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 22-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium
    • 22 oraz 24 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 23-24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją chwościka, szarej pleśni i mączniaka prawdziwego
    • 23 i 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 22 oraz 24 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
  • Warzywa kapustne:
    • 22 oraz 24 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 24 lipca wystąpiło mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
  • 24-26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
  • 22-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
  • obserwowano loty II pokolenia rolnicy i śmietki kapuścianej
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, szarej pleśni, mączniaka prawdziwego
    • 22-23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 22 oraz 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego, szarej pleśni
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • 22-23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
  • 22-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
  • 23-24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego

 ——————————————————————————————

REGION POZNANIA I WRZEŚNI:  

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka rzekomego
    • 23-24 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:  
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego
    • 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i zgnilizny twardzikowej oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych, szarej pleśni
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i zgnilizny twardzikowej
    • 25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 23-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego i niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, mokrej zgnilizny oraz mączniaka prawdziwego
    • 23-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Szparagi
    • 23-24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego i mokrej zgnilizny
  • 23-27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
  • 23-24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
  • 23 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
  • Warzywa psiankowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny, mączniaka prawdziwego, fytoftorozy
    • 23-27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją bakteryjnej cętkowatości owoców
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i szarej pleśni
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 25 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka

 ——————————————————————————————–

REGION KUJAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 24 i 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium
  • 25 i 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego i zgnilizny twardzikowej, chwościka, zarazy ziemniaka
  • 25 i 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej
    • 26 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 24 i 28 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
  • 25 i 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
  • 24 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mącznika rzekomego, mączniaka prawdziwego i zgnilizny twardzikowej
    • 24 i 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego
    • 24 i 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • Warzywa psiankowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego, fytoftorozy, zarazy ziemniaka
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji bakteryjnej cętkowatości owoców
  • niskie ryzyko zagrożenia infekcja szarej pleśni
  • 25 i 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy

———————————————————————————————–

REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:

  • Warzywa cebulowe:
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, zarazy ziemniaka
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i chwościka
    • 25 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • obserwowano II pokolenie połyśnicy marchwianki
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 25 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 25-26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • 24 i 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • w dalszym ciągu obserwowano loty wciornastków
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mącznika rzekomego, mączniaka prawdziwego
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • 25 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka prawdziwego i rzekomego
  • przez większość tygodnia mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
    • 24 oraz 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
  • Warzywa psiankowate
    • przez większość tygodnia mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją bakteryjnej cętkowatości owoców
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego, zarazy ziemniaka
    • 24 i 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
    • 25 i 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 25 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej

—————————————————————————————————

REGION ZAMOŚCIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium, mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mokrej zgnilizny, mączniaka prawdziwego,
    • 23 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 22 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka i zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mokrej zgnilizny kapustnych
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego i suchej zgnilizny kapustnych, mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i czarnej zgnilizny oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści, mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mokrej zgnilizny, mączniaka prawdziwego
    • 23-25 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
    • 22 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, antraknozy, parcha dyniowatych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy

——————————————————————————————–

REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, szarej pleśni, alternariozy, Stemphyllium
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego, zgnilizny twardzikowej, alternariozy, zarazy ziemniaka
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych, czerni krzyżowych, mączniaka prawdziwego i rzekomego, szarej pleśni, czerni krzyżowych, zgnilizny twardzikowej, pierścieniowej plamistości kapustnych, czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, antraknozy liści, mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej 
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, antraknozy dyniowatych, mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, kanciastej plamistości ogórków
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

————————————————————————————————

REGION ŻUŁAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 22, 24 oraz 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphylium
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją alternariozy, chwościka, zgnilizny twardzikowej, mączniaka prawdziwego, zarazy ziemniaka, szarej pleśni
    • 28 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
  • Warzywa kapustne:  
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją czerni krzyżowych, zgnilizny twardzikowej, suchej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapustnych, szarej pleśni
    • 22, 24 oraz 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, prawdziwego, zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni
    • 22, 24 oraz 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcja antraknozy liści
    • 24 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, prawdziwego, kanciastej plamistości ogórków, szarej pleśni
    • 22, 24 oraz 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcja antraknozy
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji parcha dyniowatych

———————————————————————————————-

REGION PODKARPACIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 22 oraz 26-27 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji Stemphylium
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 27-28 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mączniaka prawdziwego
    • 22 oraz 26-27 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 26-28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 22 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 22 i 27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22 oraz 26-27 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 22 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
    • 26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem rzekomym
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22 lipca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 26 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 22-23 oraz 27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • 28 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
    • niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22-23 oraz 27 lipca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
    • 22 lipca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • przez większość tygodnia mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/

Źródło: AgroSmartLab


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl