768×100 – Plantpress – Komunikaty warzywnicze

Konferencja kapuściana w Charsznicy

Uprawa warzyw kapustnych na świecie zajmuje powierzchnię ok. 4,8 mln ha, w Europie sięga 450 000 ha, a w Polsce −18 500 ha. To właśnie tym gatunkom poświęcona była konferencja 10 lutego br. w małopolskiej stolicy kapusty organizowanej przez firmę Syngenta.

Sytuację na rynku kapusty na świecie przedstawił licznie zebranym gościom Zenon Małek, Product Manager z firmy Syngenta. Odnosząc się do ubiegłego sezonu zwrócił uwagę na to, że był to ciężki rok dla producentów warzyw. Firma Syngenta jest liderem na rynku wielu gatunków warzyw, ale to warzywa kapustne mają znaczącą pozycję w jej portfolio.

Cele hodowlane
By sprostać oczekiwaniom i potrzebom producentom warzyw, które często zmieniają się na przestrzeni lat, firma globalnie przeznacza ok. 1 mln dolarów dziennie w rozwój i badania (zarówno w segmencie chemicznym, jak i nasiennym). Nowe odmiany wyznaczają trendy na rynku, a prace hodowlane mocno zostały ukierunkowane na rozwój odmian z odpornościami na choroby − informował Z. Małek. Podczas spotkania z producentami przedstawiono cele hodowlane warzyw kapustnych. Jak przekazał prelegent w hodowli nowych odmian zwraca się uwagę przede wszystkim na odporności przeciwko szkodnikom oraz grzybom, a także na podniesienie plonowania oraz uzyskanie jak największej powtarzalności. Cechami istotnymi dla konsumenta oraz producenta są smak, barwa, przydatność pozbiorczą, kształt i rozmiar. Dużo uwagi w hodowli poświęca się odmianom odpornym na wciornastka. Sporym zagrożeniem w uprawie warzyw kapustnych wciąż jest kiła kapusty, najbardziej trwała i niszczycielska choroba roślin. Z. Małek omówił wskazówki przeciwdziałania zapobiegania tej choroby, zwracając szczególną uwagę na higienę maszyn rolniczych stosowanych na stanowiskach porażonych chorobą.

Oferta odmian
Władysław Tokarczyk omówił wiele nowości w asortymencie kapusty głowiastej białej. Do najwcześniejszych odmian polecanych do uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi przykryciami wyróżnił odmiany m.in. Rosberg F1 (49−52 dni wegetacji) oraz Vettel F1 (52−57 dni). Ciekawą propozycją na zbiór latem jest odmiana Toreador F1, o okresie wegetacji wynoszącym 105−110 dni. Rośliny tworzą wyrównane, atrakcyjne główki o masie 2,5−3 kg. Silny nalot woskowy na liściach ogranicza presję wciornastków. Jest to odmiana świeżo rynkowa, ze względu na kompaktową wielkość główki jest idealnym towarem na zaopatrzenie supermarketów. Natomiast z przeznaczeniem do kwaszenia dobrze sprawdza się odmiana Ramkila Star F1 (125−135 dni), jej rośliny tworzą duże główki osiągające masę 7−8 kg. Silny i dobrze rozbudowany system korzeniowy roślin predysponuje do nasadzeń również na słabszych stanowiskach. Godna uwagi jest jej wysoka odporność na kiłę kapusty. Firma Syngenta w pracach hodowlanych duży nacisk kładzie na tworzenie odmiana z odpornością na kiłę kapusty. Na polach których występuje ten problem W. Tokarczyk polecił odmiany m.in. Kilacees F1 (zaopatrzenie rynku warzyw świeżych), Kilastor F1 (świeży rynek, przetwórstwo), Kilapton F1 (kwaszenie) oraz Kilagreg F1 i Kilaherb F1.

W gronie kapust polecanych dla Europy wschodniej są przede wszystkim te odporne na Fusarium i stresowe warunki uprawy, w tym suszę. Do takich należy znany i sprawdzony przez producentów w Charsznicy Agressor F1 (135 dni), ale również jej następcy czyli Succesor F1 (120−130 dni) i Professor F1 (130−140 dni). Pierwsza w trudnych warunkach uprawy zachowuje wysoką zdrowotność, z kolei Professor F1 zapewnia wierne plonowanie w różnych warunkach uprawy. Odmiany te wyróżnia wysoki stopień tolerancji wobec wciornastków. Wśród asortymentu kapust rekomendowanych do przetwórstwa prelegent zachęcał do uprawy mieszańca Aldeco F1, swoim wglądem najbardziej przypomina znaną odmianę na rynku kapust − Ramco F1, ale przewyższająca ją wyrównaniem i wielkością plonu. Do długiego przechowywania godne polecenia są odmiany Prodikos F1, Storidor F1, Zielonor F1 i Zenon F1.

Dalszą część relacji z tego wydarzenia przeczytają Państwo w marcowym wydaniu miesięcznika “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym www.plantpress.pl

Fotorelacja ze spotkania warzywniczego w Charsznicy:

Tekst i fot. A. Wilczyńska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności