AktualnościNiedzielne konsultacje pomidorowe

Niedzielne konsultacje pomidorowe

W ostatnią niedzielę sierpnia (28.08.) w gospodarstwie Marcina Gajdy w miejscowości Złota (powiat sochaczewski) odbyły się konsultacje pomidorowe. Partnerami wydarzenia były firmy: Adob, Hazera oraz Agroskład.

W gospodarstwie pana Gajdy pomidory gruntowe uprawiane są na powierzchni 15 ha. Rośliny były sadzone 10 maja br. w ilości ok. 24 tys. roślin/ha. Rozsadę dostarczyła Grupa Producentów Rozsad Krasoń. Pomidory w tym gospodarstwie są uprawiane z przeznaczeniem na koncentrat.  

Przed planowanym terminem sadzenia na polu zastosowano nawożenie startowe: sól  potasową w ilości 350 kg/ha, Polifoska NPK (200 kg/ha), EUROFERTIL 33 N PRO 33 (150 kg/ha). Nawadnianie roślin odbywało się wyłącznie w fazie kwitnienia roślin.

Podczas konsultacji w Złotej o nawożeniu pomidorów uprawianych w gruncie mówił Włodzimierz Prus z firmy Adob. Skupił się na żywieniu nalistnym. Ma ono charakter uzupełniający wobec nawożenia posypowego.

O odmianach pomidorów dedykowanych do zbioru mechanicznego informowała Małgorzata Zadura z firmy Hazera.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Enotrio F1

Enotrio F1- odmiana pomidora gruntowego to najnowsza odmiana planowana do wprowadzenia do oferty na ten sezon. Będzie w gospodarstwie pana Marcina zbierana najwcześniej. Ma te same odporności na choroby co odmiany Olivenza i Petrarossa, ale rośliny mają silny system korzeniowy i wykazują najmniejsze objawy zarazy ziemniaka w tym roku. Plonowanie tej odmiany może być na poziomie nawet 100 ton/ha…  Jak mówiła M. Zadura, owoce mają twardą, odporną na uszkodzenia skórkę i bardzo grubą ściankę, co sprawia, że są idealne do przetwarzania. Ponadto wybarwienie jest bardzo dobre zarówno miąższu jak i skórki.

Jak informuje producent w połowie września planowany jest zbiór mechaniczny pomidora kombajnem Sandei.

Dorota Łabanowska-Bury
Dorota Łabanowska-Bury
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie w specjalizacji Ochrona Roślin. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w brytyjskich konsorcjum biorącym udział w projekcie UE, a skupiającym się na poszukiwaniu ekologicznych metod ochrony warzyw przed szkodnikami z wykorzystaniem owadów pożytecznych. Był to również wkład w pracę doktorską, którą obroniła w 2008 r. Przez blisko 3 lata pracowała na stanowisku asystenta, później adiunkta w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Podczas studiów odbyła szereg zagranicznych praktyk studenckich, brała udział w wielu krajowych i zagranicznych konferencjach i seminariach naukowych. Od maja 2011 r. pracuje na stanowisku redaktora w „Haśle Ogrodniczym”, „Magazynie Praktycznego Sadownictwa SAD”, a od stycznia 2014 r. prowadzi także miesięcznik „Truskawka, Malina, Jagody”.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]