Mniej warzyw i ziemniaków – przedwynikowe szacunki zbiorów

Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,9 mln t, tj. o ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Tegoroczne zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.

GUS przedstawił rezultaty przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 r.

Warzywa gruntowe 

W bieżącym roku sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem, które w niektórych regionach kraju wynosiło nawet trzy tygodnie w stosunku do średniej wieloletniej. Warunki pogodowe na początku okresu wegetacji nie sprzyjały wzrostowi roślin, a występujące często opady deszczu utrudniały terminowe prowadzenie prac polowych. W konsekwencji na wielu plantacjach dochodziło do rozwoju chorób grzybowych, zwiększała się też presja ze strony szkodników. W kolejnych tygodniach na przeważającym obszarze kraju sytuacja poprawiała się, a rozwój roślin wyraźnie przyspieszył. Wysoka temperatura powietrza pod koniec czerwca i w lipcu przyczyniła się do przesuszania gleby. W sierpniu nastąpiło znaczne ochłodzenie i wzrost ilości opadów deszczu. W niektórych rejonach kraju występowały gradobicia i deszcze nawalne, które prowadziły do lokalnych podtopień plantacji. Duża ilość wilgoci korzystnie wpływała na wzrost masy warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraków i selerów), natomiast gatunki ciepłolubne (pomidory, papryka i ogórki gruntowe) nie miały w tym czasie optymalnych warunków do rozwoju. Częste opady uniemożliwiały dosuszenie zebranej cebuli, co negatywnie wpłynęło na jej jakość. W uprawie kalafiorów i brokułów problemem była silna presja ze strony szkodników uszkadzających plon handlowy. Znaczące dobowe wahania temperatur w sierpniu skutkowały pękaniem główek kapusty.

Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln t, tj. na poziomie o blisko 2% niższym w porównaniu do roku ubiegłego. Kluczowy wpływ na ostateczną wysokość zbiorów warzyw, szczególnie odmian późnych będą miały warunki dalszej wegetacji, w drugiej połowie września i w październiku. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację pogodową przewiduje się nieznaczne pogłębienie spadku produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu.

Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na ponad 0,7 mln t, a kalafiorów nieznacznie powyżej 142 tys. t. Produkcja cebuli została oszacowana na poziomie 628 tys. t. Zbiory marchwi nie powinny przekroczyć 638 tys. t, natomiast buraków 239 tys. t. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości ok. 157 tys. t, a ogórków – na niespełna 120 tys. ton. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 1,2 mln ton. Największy udział w tej grupie mają dynie, a także pietruszka i selery korzeniowe. Ostateczna wysokość zbiorów będzie uzależniona jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych oraz nasilenia chorób grzybowych i żerowania szkodników.

Ziemniaki

Warunki wegetacji – od posadzenia do połowy września były niezbyt korzystne dla upraw ziemniaka. Z uwagi na nierównomierny rozkład opadów, różny poziom agrotechniki i warunki glebowe, stan plantacji jest różny. Plonowanie roślin ziemniaka będzie więc zróżnicowane regionalnie, a nawet lokalnie. Ocenia się, że jakość bulw z tegorocznych zbiorów będzie przeciętna. W zależności od uprawianej odmiany, rodzaju gleby, stosowanej agrotechniki oraz warunków pogodowych panujących w danym rejonie kraju należy liczyć się z dużym udziałem bulw porażonych parchem, ospowatością, zdeformowanych, spękanych, drobnych i nadgniłych.

Powierzchnię uprawy ziemniaków szacuje się na ponad 0,2 mln ha. Ocenia się, że plony ziemniaków w bieżącym roku wyniosą 300 dt/ha i będą niższe o ok. 14% od ubiegłorocznych. Zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,1 mln t tj. mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 10%.

Źródło: GUS

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności