Kapusta głowiasta to gatunek dominujący w uprawie warzyw w Polsce. Niezależnie od tego czy jest ona oferowana na rynku warzyw świeżych lub stanowi surowiec dla przetwórstwa musi być najwyższej jakości, zwłaszcza ta, która będzie długo przechowywana. To już ostatni dzwonek na końcowe zabiegi ochrony plantacji, które mają znaczący wpływ na zwiększenie zdolności przechowalniczych główek kapusty.
Kapusta narażona jest na wiele chorób, w tym: czerń krzyżowych, suchą zgniliznę kapustnych, plamistość pierścieniową liści, mączniaka prawdziwego krzyżowych czy bielika krzyżowych. Warto pamiętać, że silne porażenie przez niektóre patogeny obniża jakość warzyw podczas przechowywania. Jeżeli porażone kapusty trafią do przechowalni, choroby mogą się rozwijać i infekować kolejne główki. Należy pamiętać, że nawet jeśli w przechowalni są zapewnione optymalne warunki do przechowywania kapusty, ale główki nie były wystarczająco chronione podczas wegetacji wówczas ryzyko strat wywołanych przez choroby przechowalnicze nadal pozostaje wysokie. Sposobem na długie przechowywanie kapusty wysokiej jakości jest odpowiednia ochrona przedzbiorcza.


Ochrona kapusty przed chorobami
Fungicyd Scorpion 325 SC, wyróżniający się szerokim spektrum zwalczanych chorób. Środek ten stanowi najlepsze rozwiązanie na wszystkie najważniejsze choroby w uprawach kapust. Preparat można stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości i kształtu (BBCH 40–49). W uprawach kapusty przeznaczonych do bardzo długie przechowywania specjaliści zalecają zabiegi tym preparatem na około 6 tygodni przed planowanym zbiorem główek.


Prowadzone doświadczenia i przykłady z praktyki wskazują na wysoką skuteczność preparatu Scorpion w ochronie kapusty przed chorobami. Fungicyd ten, dzięki zawartości difenokonazolu, hamuje kiełkowanie zarodników grzybów, przez co ogranicza rozwijającą się infekcje. Zawartość azoksystrobiny hamuje transport elektrolitów w ramach oddychania mitochondrialnego patogenicznych grzybów, co skutecznie zatrzymuje rozwój patogenu i działa zapobiegawczo. Główki z plantacji skutecznie chronionej długo się przechowują oraz łatwiej i szybciej przygotowuje się je do sprzedaży na świeżym rynku lub do kiszenia.


Najważniejsze choroby
- Czerń krzyżowych (alternarioza)
Czerń krzyżowych (alternarioza), wywoływana przez grzyby z rodzaju Alternaria objawia się na dolnych, najstarszych liściach w postaci ciemnobrązowych lub czarnych plam, często otoczone żółtą obwódką. W miarę rozwoju infekcji plamy zlewają się, a na ich powierzchni tworzy się aksamitny nalot zarodników konidialnych grzyba. Do intensywnej infekcji roślin dochodzi w temperaturze w zakresie 20–27°C i co najmniej pięciogodzinnym, stałym zwilżeniu roślin. Główki porażone przez tę chorobę gorzej się przechowują.
- Sucha zgnilizna kapustnych
Sprawcą suchej zgnilizny kapustnych jest grzyb Leptosphaeria maculans. Choroba może wystąpić już na siewkach, powodując ich zamieranie. Na pędach starszych roślin, tuż przy podłożu pojawiają się jasnobrązowe, wklęsłe zmiany, które stopniowo się powiększają. Na liściach tworzą się niepozorne, stopniowo powiększające się zielono-brązowe, jasnobrązowe lub białe plamy z brunatną obwódką. Mają one kształt okrągły lub owalny, a na ich powierzchni dostrzec można charakterystyczne czarne punkciki – piknidia, czyli owocniki grzyba. W pełni dojrzałe owocniki przenoszone są z wodą na kolejne rośliny, powodując nowe infekcje.


- Plamistość pierścieniowa liści
Plamistość pierścieniową liści wywołuje grzyb Mycosphaerella brassicicola. Powoduje on poważne szkody w uprawach kapusty. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność i temperatura 5–20℃. Objawy mogą pojawiać się na wszystkich nadziemnych częściach roślin, ale najczęściej występują na starszych liściach. Są to jasnobrązowe plamy otoczone żółtą strefą, zwaną halo, często ograniczone nerwami, kanciaste, do 20 mm średnicy. Na powierzchni plam tworzą się charakterystyczne, drobne, koncentryczne pierścienie czarnych owocników zawierające znaczną liczbę zarodników. Porażone liście żółkną i przedwcześnie zamierają. Zarodniki konidialne grzyba rozprzestrzeniane są na niewielkie odległości z kroplą wody lub z prądem powietrza.
- Mączniak prawdziwy krzyżowych
Grzyb Erysiphe cruciferarum wywołujący mączniaka prawdziwego krzyżowych atakuje wszystkie warzywa kapustne. Do infekcji dochodzi zwykle pod koniec wegetacji. Na porażonych liściach występuje charakterystyczny biały nalot. Z czasem nalot przebarwia się na szaro i pojawiają się w nim ciemne punkty – kleistotecja, owocniki stadium doskonałego patogenu. Zakażenie kapusty może zmniejszyć wielkość główek. Rozwojowi choroby sprzyja rosa i umiarkowane temperatury wynoszące 15–20°C. Zarodniki konidialne są łatwo transportowane przez wiatr lub podczas zbiorów.
- Bielik krzyżowych
Do niedawna choroba ta prawie nie była notowana w Polsce, ale w ostatnich latach plantatorzy sygnalizują jej występowanie w uprawach warzyw kapustnych. Choroba objawia się w postaci najpierw jasnozielonych, a później czerwonawych, nieco wzniesionych plam (pęcherzy) na górnej stronie liści, pędach i łodygach kwiatowych. W obrębie plam, po spodniej stronie liścia pojawiają się białe, błyszczące wzniesienia, z których uwalniane są zarodniki konidialne grzyba. Silne porażenie powoduje przedwczesne zamieranie i zasychanie liści.


Wysoka skuteczność przeciwko bardzo wielu chorobom to główne zalety Scorpiona.
Artykuł promocyjny
*Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.