yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościNadwyżka niskiej jakości towaru dołuje cenę. Czy jest szansa na stabilizację?

Nadwyżka niskiej jakości towaru dołuje cenę. Czy jest szansa na stabilizację?

Polska to największy europejski producent kapusty białej. W ostaniach latach obserwuje się wzrost nasadzeń kapust do przetwórstwa. Aktualnie rozpoczęły się intensywne prace związane z ich zbiorem. W wielu przypadkach jakość kapusty  jest niezadowalająca, stąd niskie ceny oferowane przez zakłady przetwórcze.

Kapusta to wdzięczny surowiec do przetwarzania. Niestety ceny kapusty do przetwórstwa oscylują w przedziale 0,25-0,5 zł/kg w zależności od regionu. Słyszy się nawet o cenie 0,15-0,20 zł/kg!

To był trudny sezon 2021. Intensywne opady deszczu, liczne podtopienia pól spowodowały, że niektóre zabiegi ochrony roślin musiały zostać przesunięte lub nie wykonano ich wcale. To wszystko odbiło się na jakości kapusty. Aktualna nadwyżka towaru niskiej jakości NIESTETY dołuje cenę. Tymczasem jest przekonanie, że sytuacja cenowa się poprawi, ale musimy na to poczekać.

Szansą na uzyskanie większego dochodu ze sprzedaży jest oferta poszatkowanej kapusty.  Jest to produkt gotowy do zakwaszenia, zapakowany w worki po 10 kg. W Polsce zainteresowanie tymi produktami stale rośnie, zwłaszcza teraz, w okresie pandemii.  Produkty fermentowane, takie jak kapusta (ale też ogórki, buraki), są prawdziwą atrakcją dla układu pokarmowego, gdyż zawierają liczne i różnorodne kultury drobnoustrojów, współpracujące z naszą florą bakteryjną. Stąd coraz większe zainteresowanie konsumentów kiszonymi produktami, którzy często samodzielnie i na własne potrzeby kiszą kapustę w domowych beczkach.

Obecnie hurtownie zaopatrujące się w taki towar oferują cenę 1-1,2 zł/kg.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Wzrasta zainteresowanie konsumentów taką formą kapusty

Fot. Rafał Dada, Słupcza (powiat Sandomierski)

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl