Polska to największy europejski producent kapusty białej. W ostaniach latach obserwuje się wzrost nasadzeń kapust do przetwórstwa. Aktualnie rozpoczęły się intensywne prace związane z ich zbiorem. W wielu przypadkach jakość kapusty jest niezadowalająca, stąd niskie ceny oferowane przez zakłady przetwórcze.
Kapusta to wdzięczny surowiec do przetwarzania. Niestety ceny kapusty do przetwórstwa oscylują w przedziale 0,25-0,5 zł/kg w zależności od regionu. Słyszy się nawet o cenie 0,15-0,20 zł/kg!
To był trudny sezon 2021. Intensywne opady deszczu, liczne podtopienia pól spowodowały, że niektóre zabiegi ochrony roślin musiały zostać przesunięte lub nie wykonano ich wcale. To wszystko odbiło się na jakości kapusty. Aktualna nadwyżka towaru niskiej jakości NIESTETY dołuje cenę. Tymczasem jest przekonanie, że sytuacja cenowa się poprawi, ale musimy na to poczekać.
Szansą na uzyskanie większego dochodu ze sprzedaży jest oferta poszatkowanej kapusty. Jest to produkt gotowy do zakwaszenia, zapakowany w worki po 10 kg. W Polsce zainteresowanie tymi produktami stale rośnie, zwłaszcza teraz, w okresie pandemii. Produkty fermentowane, takie jak kapusta (ale też ogórki, buraki), są prawdziwą atrakcją dla układu pokarmowego, gdyż zawierają liczne i różnorodne kultury drobnoustrojów, współpracujące z naszą florą bakteryjną. Stąd coraz większe zainteresowanie konsumentów kiszonymi produktami, którzy często samodzielnie i na własne potrzeby kiszą kapustę w domowych beczkach.
Obecnie hurtownie zaopatrujące się w taki towar oferują cenę 1-1,2 zł/kg.


Fot. Rafał Dada, Słupcza (powiat Sandomierski)