Nowy sezon z polskimi odmianami nagrodzonymi złotym medalem

Aurelia Domina oraz Dariusz Bartnik i Dominik Gnaś z firmy PlantiCo

Dla wielu z nas sezon warzywniczy 2021 wciąż jeszcze trwa, ale zbiory warzyw są już na ostatniej prostej. Koniec roku to czas, kiedy należy zastanowić się nad kolejnym cyklem uprawowym. Wybór właściwych odmian dla określonego przeznaczenia uprawy i terminu zbioru jest niezwykle istotny, gdyż w dużej mierze decyduje o opłacalności produkcji.

To nie będzie łatwy sezon biorąc pod uwagę wzrastające koszty produkcji warzyw. Niewątpliwie trzeba się z nimi zmierzyć. Koniec roku, to również czas na przemyślenia związane z doborem odmian. W tym roku firma PlantiCo została wyróżniona podczas targów Gardenia 2021. Złoty medal otrzymały odmiany ogórka gruntowego Starter F1 (marka Spójnia) oraz fasoli zwykłej karłowej Luiza (marka Polan). Pozytywną cechą polskich odmian jest niska cena nasion w stosunku do ceny nasion odmian zagranicznych, a przy wysokich kosztach produkcji warzyw może warto wziąć to pod uwagę.

Odmiany ogórka wyhodowane przed polską hodowlę cieszą się dużą popularnością zarówno wśród profesjonalnych plantatorów, jak i amatorów – działkowiczów.

Odmiana Starter F1

Starter F1 – bardzo wcześnie plonujący ogórek Starter F1 jest pozbawiony goryczy. Cecha utrzymuje się nawet przy uprawie w pogarszających się warunkach pogodowych – owoce zawsze pozostają niezwykle smaczne i pachnące. Rośliny rodzą ogórki o jasnozielonej skórce, średniej wielkości o wydłużonym kształcie. Brodawki na powierzchni są rzadkie i grube. Owoce nie wykazują tendencji do przyrastania na grubość, co jest cenną zaletą dla ogórków na przetwory. Ogórki Starter F1 posiadają naturalną, bardzo wysoką odporność na mączniaka rzekomego oraz całkowitą na parcha dyniowatych. Pozwala to na uniknięcie wielu zabiegów ochronnych i wyeliminowanie chemicznych środków ochrony roślin.

Fasola odmiana Luiza

Luiza – odmiana szparagowa, średnio wczesna (okres wegetacji ok. 68 dni). Rośliny o silnym systemie korzeniowym. Strąki o intensywnie żółtej barwie z połyskiem, proste, mięsiste, bez tendencji do tworzenia włókna. Luiza wyróżnia się wysokim udziałem plonu handlowego w plonie ogólnym oraz wysoką tolerancją na choroby grzybowe, wirusowe i bakteryjne. Odmiana polecana do tradycyjnej uprawy w polu oraz przyśpieszonych upraw w tunelu. Przeznaczona na świeży rynek, nadaje się również do przetwórstwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności