88 odmian ziemniaka firmy Agrico zaprezentowano podczas Open Days Agrico w Holandii. Sporo nowości pojawiło się w segmencie ziemniaka skrobiowego, jadalnego, do przetwórstwa i do upraw ekologicznych.
Open Days firmy Agrico odbywał się w holenderskiej miejscowości Bant w dniach 3-5 listopada. Jest to cykliczna impreza odbywająca się co roku w listopadzie, ale w 2020 r. ze względu na pandemię nie odbyła się (a tylko w postaci prezentacji on-line). W tym roku spotkanie zorganizowano w reżimie sanitarnym (osoby zaszczepione, lub testy) tylko dla pracowników Agrico z Europy. Nie zapraszano gości z zewnątrz, w tym dystrybutorów i rolników.
Podczas spotkania promowano przede wszystkim dwie nowo zarejestrowane w 2021 odmiany: Jolene – wczesna, jadalna o płytkich oczkach, żółtym miąższu i gładkiej skórce oraz Fenna – wczesna, jadalna z odpornością na zarazę ziemniaka – polecana do upraw konwencjonalnych i ekologicznych.
W ofercie Agrico jest kilka odmian z odpornością na zarazę ziemniaka m.in.: Alouette, Beyonce, Twister, Levante, Ardeche i Carolus. W tym roku prezentowano dwie ciekawe odmiany w segmencie skrobiowym, także z odpornością na zarazę ziemniaka: wczesną Ardeche oraz późną Nofy. Z przyszłościowych nowości do produkcji frytek promowano odmianę Nirvana, cechującą się wysoką zawartością suchej masy oraz odpornością na zarazę ziemniaka oraz odmianę Napoleon (czipsową) o dobrych parametrach w procesie przetwórczym.
Na wystawie zaprezentowano łącznie 88 odmian użytkowych ziemniaka z różnych segmentów: skrobiowe, jadalne, do przetwórstwa oraz do upraw ekologicznych. Prezentowano wiele nowości, które jeszcze są na końcowym etapie hodowli, ale wyróżniają się korzystnymi cechami jakościowymi i w przyszłości będą rejestrowane.
Hitem spotkania była odmiana jadalna Aztec Gold – najbardziej żółta z żółtych, o prawie pomarańczowym miąższu. Wyróżniała się również odmiana Napoleon – polecana na chipsy. Na uwagę zasługiwała również odmiana Salvera – jadalna o kremowym miąższu. Odmiany takie poszukiwane są we wschodniej części Polski, a także w Słowenii i Serbii. W tych rejonach konsumenci preferują odmiany ziemniaków o jasnym miąższu. Odmiana Salvera wyróżnia się ponadto odpornością na wirusy, wysoką jakością, wyrównanym kształtem bulw oraz dobrej jakości skórką po dojrzeniu.
Zapraszamy do naszej fotogalerii:
Fot. dr Tomasz Erlichowski
Więcej szczegółów z tego spotkania będzie można znaleźć w styczniowym numerze “Warzywa“.