W polskich warunkach klimatycznych na początku grudnia warunki zimowe nikogo nie powinny zaskakiwać. Jednak w ostatnich latach aura bywa tak nieprzewidywalna, że czasem do końca roku nie ma większych mrozów, co pozwala na prowadzenie niektórych prac polowych np. zbioru warzyw korzeniowych czy pora. Korzystniej byłoby zebrać wszystkie warzywa przed nadejściem zimy, ale często nie jest to możliwe.
Nie raz brakuje rąk do pracy, albo miejsca w przechowalni i warzywa zbierane na końcu są od razu kierowane do sprzedaży. Bywają też inne przyczyny opóźniania zbiorów, jak brak zbytu lub niska cena. W takich warunkach plantatorzy często stoją przed trudnym wyborem czy opłaca się zebrać plon czy lepiej pozostawić go w polu, żeby nie ponosić kolejnych kosztów, na zwrot których nie będzie można liczyć… Zbiór i przygotowanie warzyw do sprzedaży to często drugie tyle ile koszty samego wyprodukowania niektórych warzyw.