Pomidory i ogórki – jak je sadzić i pielęgnować w gruncie

ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Pomidory i ogórki, to sztandarowe uprawy w naszych warzywnikach. Choć obok siebie rosnąć nie powinny, a i na talerzu sobie wadzą, to w ogrodzie warzywnym zabraknąć ich po prostu nie może. Raz, że są niezwykle smaczne, dwa – przy ich udziale można wyczarować całą gamę potraw, a trzy – są bogactwem witamin i minerałów, a do tego niskokaloryczne.

Dlatego każdy ogrodnik na swą uprawę pomidorów i ogórków chucha i dmucha, by plony były najwyżej jakości i w dużej ilości. A, że wymagania mają spore, to jest co robić. Podpowiemy, jak je pielęgnować, by się nie przepracować i zapewnić sobie pełne skrzyneczki tych wybornych warzyw.

Miejsce i podłoże dla warzyw

Dobrze uprawiona gleba będzie doskonałym podłożem dla wzrostu wszystkich warzyw, nie tylko pomidorów i ogórków. Ale żyzna ziemia to nie wszystko. Warzywa te kochają słońce, dlatego do prawidłowego wzrostu potrzebują miejsca dobrze nasłonecznionego. Najlepiej rozwijają się w temperaturze od 16 do 27oC.

Pomidory

Podłoże pod uprawę pomidorów powinno zostać odpowiednio przygotowane. Przede wszystkim głęboko przekopane i starannie odchwaszczone. Bezpośrednio przed posadzeniem roślin w dobrze jest również zastosować Nawóz do pomidorów i ogórków z mączką bazaltową i wymieszać go z wierzchnią warstwą gleby. Nie tylko znacząco podniesie on żyzność podłoża, ale również poprawi jego strukturę. Stosując ten nawóz nie musimy się również martwić, że przenawozimy glebę.

Ogórki

Dokładnie tak samo postępujemy w miejscu, gdzie będą wysiewane nasiona ogórków. Dobrze przekopana i spulchniona gleba, oczyszczona z chwastów i koniecznie zasilona odpowiednim nawozem (Nawóz do pomidorów i ogórków z mączką bazaltową), który nie tylko wzmocni siewki, da im odporność na choroby, ale również poprawi strukturę gleby, dzięki czemu będzie choćby dłużej zatrzymywała wilgoć.

Wysiew i sadzonki pomidorów i ogórków

W przypadku pomidorów, nie wysiewa się nasion wprost do gruntu. Warzywa te pochodzą z innej strefy klimatycznej i wysiane w ogrodzie nie zdążą dojrzeć, dlatego pomidory w naszym klimacie uprawia się z rozsady. Natomiast ogórki można siać bezpośrednio w gruncie, choć nic nie stoi na przeszkodzie by również przygotować rozsadę. Zarówno pomidory jak i ogórki, w miejscu docelowym powinny znaleźć się dopiero w drugiej połowie maja, gdy widmo przymrozków już im nie zagraża.

Pomidory

Rozsadę pomidorów najlepiej jest zacząć przygotowywać z końcem lutego lub początkiem marca. Nasiona można wysiać do torfowych wielodoniczek, a gdy siewki są już większe każda powinna znaleźć się w osobnym pojemniku. Optymalna temperatura dla rozsady powinna oscylować w granicach 25oC. Najlepszym miejscem dla roślin jest południowy parapet, potrzebują bowiem nie tylko ciepła, ale i dużo światła. Ziemia powinna być stale lekko wilgotna, ale nie można przesadzić z podlewaniem, żeby uprawy nie zaatakowały choroby grzybowe. Zanim pomidory trafią do gruntu, sadzonki muszą się zahartować. Początkowo może to być uchylanie w cieplejsze dni okna. Później można je wynosić na kilka godzin na dwór, ale nie bezpośrednio na słońce.

Ogórki

Ogórki można uprawiać tak samo jak pomidory – z rozsady. Nasiona do pojedynczych doniczek torfowych wysiewa się w kwietniu. Najlepiej 2 nasionka na jedną, a gdy wzejdą, jedną siewkę należy uszczyknąć. Uprawa musi mieć stale wilgotne podłoże, ogórki bowiem kochają wodę. Optymalna temperatura dla uprawy rozsady to 16-25oC.

Gotowe sadzonki wraz z doniczkami torfowymi sadzimy w warzywniku w drugiej połowie maja. Trzeba przy sadzeniu bardzo uważać na korzonki ogórków. Są one bardzo delikatne i najmniejsze ich uszkodzenie grozi zamarciem roślin. Oczywiście zanim zostaną zasadzone, trzeba je zahartować.

Możemy też ogórki wysiewać bezpośrednio do gruntu, również w drugiej połowie maja. Do jednego dołka włożyć należy 2, góra 3 nasionka, a po wysiewie całość dokładnie podlać delikatnym strumieniem wody, by nie wypłukać nasion.

Sadzenie rozsady

Jak już wiadomo, zarówno pomidory jak i ogórki na miejscach docelowych powinny znaleźć się po zimnej Zośce, czyli w drugiej połowie maja. W każdym razie wówczas, gdy prognozy nie zapowiadają już przymrozków. Najlepiej wybrać dzień pochmurny albo sadzić rośliny po zachodzie słońca. Dobrze jest je również okryć na noc białą agrowłókniną, chyba, że są już porządnie zahartowane.

Pomidory

Dołki pod pomidory powinny być dość głębokie, dlatego, że naturalnego użyźniania gleby pod te żarłoczne warzywa nigdy dość. Na dno dobrze jest wsypać nieco kompostu, następnie wrzucić kilka pędów pokrzywy a na nie z kolei wsypać Nawóz do pomidorów i ogórków z mączką bazaltową, wystarczy garść. Będzie to doskonałą bazą magazynową dla roślin. Poza tym zarówno pokrzywa jak i nawóz będą chroniły pomidory przed patogenami. Tak posadzone pomidory należy dobrze podlać.

Ogórki

Dołki pod ogórki nie mogą być zbyt głębokie. Rozsadę sadzi się na takiej głębokości, na jakiej rośnie ogórek w doniczce. Uszkodzenie korzonków lub delikatnej łodyżki grozi zamarciem roślin. Na dno każdego dołka dobrze jest również wsypać Nawóz do pomidorów i ogórków z mączką bazaltową, co dostarczy niezbędnych składników roślinie w fazie największego wzrostu.

Pielęgnacja pomidorów i ogórków

Zarówno pomidory jak i ogórki wymagają częstego, systematycznego podlewania. Jeśli aura nie rozpieszcza deszczem, nawet codziennie. Najlepiej zamontować linie kroplujące, które będą cały czas utrzymywały stała wilgotność podłoża. Ważne jest, by nie polewać liści ani ogórków, ani pomidorów wodą, a już kategorycznie nie wolno tego robić zimną wodą.

Warzywa te, ponieważ rodzą całe mnóstwo owoców, potrzebują oprócz wody systematycznego zasilania. Podlewanie nawozem ogórków bywa kłopotliwe, jeśli mocno się rozrosną, można więc z powodzeniem stosować Nawóz do pomidorów i ogórków z mączką bazaltową, który wystarczy rozsypać pod liśćmi. Nie tylko użyźni podłoże i dostarczy roślinom multum składników pokarmowych, ale mączka bazaltowa w nim zawarte skutecznie odstraszy wiele szkodników, choćby ślimaki. Nawóz ten sprawia, że zasilanie roślin jest szybkie, proste i skuteczne. A plony? Te będą zdrowe i takiej ilości, że będziemy mogli nimi obdzielić znajomych.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności