W porównaniu do warzyw korzeniowych ceny pora są na bardzo dobrym poziomie. W wielu hurtowniach za ładny towar można otrzymać 6-6,5 zł za kilogram, z kolei za nieco gorszą jakość punkty skupu płacą ok. 4,5 zł/kg. Na rynku hurtowym w Broniszach cena tego towaru dochodzi nawet do 7 zł/kg – informuje jeden z producentów pora w centralnej Polsce.
Paweł Dworzański z firmy BASF (marka Nunhems) w rozmowie z portalem warzywa.pl informuje, że w Polsce nie ma już za wiele pora, cześć tego warzywa występuje w regionie Centralnej Polski i w okolicach Szczecina. Na wielu plantacjach zimuje sporo letnich odmian, ale nie wszystkie rośliny zniosły te niskie temperatury zimą. O tym jednak będzie można się przekonać, gdy za chwilę ruszy ich wegetacja. Zima 2021 pokazała producentom pora, że warto lub nawet należy zdecydować się na uprawę odmian do tego przeznaczonych. Letnie odmiany pora przetrzymywane w gruncie w takich warunkach atmosferycznych jakich doświadczyliśmy w bieżącym sezonie, mogą nie przezimować w polu.


Sytuacja rynkowa pora w porównaniu do rynku warzyw korzeniowych jest bardzo dobra.


Plantacje pora w Niemczech i Holandii
Zima i długo utrzymujące się mrozy dały we znaki również roślinom zimującym na polach w Niemczech i w Holandii. Do tej pory zimy były tam bardzo łagodne, dlatego większość producentów pora zdecydowała się na zimowanie odmian letnich.
Rośliny przykryte płaskimi osłonami są w dobrej kondycji. Nieco gorzej przedstawia się sytuacja pora niezabezpieczonego włókniną, tam uszkodzenia mogą być duże, a rośliny mogły przemarznąć. Cena pora w tych krajach aktualnie jest na poziomie 1,5-1,6 euro/kg.
Warunkiem utrzymującej się wysokiej ceny pora, jest stabilna aura, bez tzw. skoków temperaturowych, które mogą wpłynąć na jarowizację roślin.