Koniec października to czas decyzji dla producentów pora – które z odmian muszą być zebrane teraz, a które mogą przezimować w polu? Jeśli decydują się na przechowywanie, to czy przechowywać je w takim stanie, jak zostały zebrane czy może wcześniej je oczyścić? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania, bo wiele zależy od uprawianych odmian, a także od jakości roślin w czasie zbioru, warunków w przechowalni i rynków zbytu, na jakie kierowany jest dany towar.
W jednym z gospodarstw w centralnej Polsce w tym roku sprawdziła się w uprawie m.in. odmiana Cherokee F1. Prezentujemy krótką wypowiedź reprezentanta firmy Enza Zaden – Łukasza Bogaczyka oraz plantatora – Sławomira Milczarka z miejscowości Karsznice k. Piątku. Na jego polu widać dobre wyrównanie roślin oraz wyjątkowo mało, szczególnie w tym suchym roku, uszkodzeń spowodowanych przez wciornastka. Plantator podkreślał, że dużą zaletą tej odmiany jest łatwość w przygotowaniu do sprzedaży, wystarczy ściągnąć zaledwie 1 lub 2 liście. Po umyciu pory prezentowały się bardzo dobrze.
Zapraszamy na krótki film:
Szczegóły dotyczące tej uprawy i więcej opinii producenta zamieścimy w grudniowym wydaniu miesięcznika „Warzywa”. Zapraszamy do prenumeraty: www.plantpress.pl
Aleksandra Andrzejewska, redaktor naczelna miesięcznika “Warzywa”