AktualnościPowierzchnia, plony i zbiory fasoli w Polsce. Ogromna przewaga jednego województwa

Powierzchnia, plony i zbiory fasoli w Polsce. Ogromna przewaga jednego województwa

Już niedługo temperatura gleby pozwoli na bezpieczny siew fasoli w gruncie. Gdzie w Polsce uprawia się najwięcej tego warzywa? I jak kształtuje się produktywność upraw na powierzchni hektara?

Ubiegłego roku w Polsce wyprodukowano 659 353 dt fasoli na powierzchni 22 289 ha. Wynika z tego, że średni plon z hektara wynosi około 2,96 t/ha. Największymi potentatami w produkcji warzywa są województwo lubelskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.

Województwo Lubelskie

Na podium listy Głównego Urzędu Statystycznego z ogromną przewagą powierzchni, na której uprawia się fasolę, plasuje się województwo lubelskie. Na areale wynoszącym 18 398 ha, rolnicy z tego regionu zebrali 546 710 dt warzywa (≈ 2,97 t/ha).

Województwo Kujawsko-pomorskie

Na drugim miejscu znajduje się województwo kujawsko-pomorskie z powierzchnią upraw 987 ha i aż 40 145 dt zbioru. Warto zaznaczyć, że według tych danych produktywność z hektara w tym przypadku wynosi ponad 4 t/ha!

Województwo Podkarpackie

Trzecie miejsce należy natomiast do województwa podkarpackiego, którego powierzchnia upraw wnosiła 698 ha, a łączne zbiory fasoli 18 758 dt (w przybliżeniu 2,69 t/ha).

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

REGION

POWIERZCHNIA W HA PLONY Z 1 HA W DT ZBIORY W DT
P o l s k a 22 289 29,6

659 353

Dolnośląskie

116 21,8 2 534

Kujawsko-pomorskie

987 40,7 40 145

Lubelskie

18 398 29,7 546 710

Lubuskie

6 18,0 106

Łódzkie

384 20,1

7 693

Małopolskie 295 25,2

7 459

Mazowieckie 461 21,4

9 889

Opolskie 9 30,2

264

Podkarpackie 698 26,9

18 758

Podlaskie

4 17,9 67

Pomorskie

280 27,3 7 631

Śląskie

31 26,4 824
Świętokrzyskie 501 28,7

14 384

Warmińsko-mazurskie 12 16,1

196

Wielkopolskie 100 25,5

2 547

Zachodniopomorskie 7 22,1

146

Pozostałe regiony Polski

Nieco mniej fasoli wyprodukowano w województwie świętokrzyskim – 14 384 dt na powierzchni 501 ha (≈ 2,87 t/ha) i mazowieckim – 9 889 dt na areale 461 ha (≈ 2,15 t/ha). Województwo łódzkie zanotowało zbiory na poziomie 7 693 dt przy 384 ha uprawy (≈ 2,00 t/ha).

Województwo małopolskie (295 ha uprawy) wyprodukowało 7 459 dt, województwo zachodniopomorskie (280 ha uprawy) 7 631 dt, województwo dolnośląskie (116 ha uprawy) 2 534 dt, a województwo wielkopolskie (100 ha uprawy) 2 547 dt.

Najmniejszą powierzchnię upraw i zbiory otrzymano w województwie podlaskim, gdzie na 4 ha uprawy zanotowano zbiory na poziomie 67 dt (≈ 1,68 t/ha).

Źródło: GUS

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl