Już niedługo temperatura gleby pozwoli na bezpieczny siew fasoli w gruncie. Gdzie w Polsce uprawia się najwięcej tego warzywa? I jak kształtuje się produktywność upraw na powierzchni hektara?
Ubiegłego roku w Polsce wyprodukowano 659 353 dt fasoli na powierzchni 22 289 ha. Wynika z tego, że średni plon z hektara wynosi około 2,96 t/ha. Największymi potentatami w produkcji warzywa są województwo lubelskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.
Województwo Lubelskie
Na podium listy Głównego Urzędu Statystycznego z ogromną przewagą powierzchni, na której uprawia się fasolę, plasuje się województwo lubelskie. Na areale wynoszącym 18 398 ha, rolnicy z tego regionu zebrali 546 710 dt warzywa (≈ 2,97 t/ha).
Województwo Kujawsko-pomorskie
Na drugim miejscu znajduje się województwo kujawsko-pomorskie z powierzchnią upraw 987 ha i aż 40 145 dt zbioru. Warto zaznaczyć, że według tych danych produktywność z hektara w tym przypadku wynosi ponad 4 t/ha!
Województwo Podkarpackie
Trzecie miejsce należy natomiast do województwa podkarpackiego, którego powierzchnia upraw wnosiła 698 ha, a łączne zbiory fasoli 18 758 dt (w przybliżeniu 2,69 t/ha).
REGION |
POWIERZCHNIA W HA | PLONY Z 1 HA W DT | ZBIORY W DT |
P o l s k a | 22 289 | 29,6 |
659 353 |
Dolnośląskie |
116 | 21,8 | 2 534 |
Kujawsko-pomorskie |
987 | 40,7 | 40 145 |
Lubelskie |
18 398 | 29,7 | 546 710 |
Lubuskie |
6 | 18,0 | 106 |
Łódzkie |
384 | 20,1 |
7 693 |
Małopolskie | 295 | 25,2 |
7 459 |
Mazowieckie | 461 | 21,4 |
9 889 |
Opolskie | 9 | 30,2 |
264 |
Podkarpackie | 698 | 26,9 |
18 758 |
Podlaskie |
4 | 17,9 | 67 |
Pomorskie |
280 | 27,3 | 7 631 |
Śląskie |
31 | 26,4 | 824 |
Świętokrzyskie | 501 | 28,7 |
14 384 |
Warmińsko-mazurskie | 12 | 16,1 |
196 |
Wielkopolskie | 100 | 25,5 |
2 547 |
Zachodniopomorskie | 7 | 22,1 |
146 |
Pozostałe regiony Polski
Nieco mniej fasoli wyprodukowano w województwie świętokrzyskim – 14 384 dt na powierzchni 501 ha (≈ 2,87 t/ha) i mazowieckim – 9 889 dt na areale 461 ha (≈ 2,15 t/ha). Województwo łódzkie zanotowało zbiory na poziomie 7 693 dt przy 384 ha uprawy (≈ 2,00 t/ha).
Województwo małopolskie (295 ha uprawy) wyprodukowało 7 459 dt, województwo zachodniopomorskie (280 ha uprawy) 7 631 dt, województwo dolnośląskie (116 ha uprawy) 2 534 dt, a województwo wielkopolskie (100 ha uprawy) 2 547 dt.
Najmniejszą powierzchnię upraw i zbiory otrzymano w województwie podlaskim, gdzie na 4 ha uprawy zanotowano zbiory na poziomie 67 dt (≈ 1,68 t/ha).
Źródło: GUS