Tym razem przyjrzymy się uprawie kalafiora, a konkretnie powierzchni, na której owe warzywo jest produkowane. Jak zmieniała się ona na przestrzeni lat?
Uprawa kalafiorów jest dość wymagająca. Warto przy tym zaznaczyć, że ceny oferowane rolnikom utrzymują się na dość niskim poziomie. Na wzgląd braku opłacalności wielu producentów odchodzi od produkcji owego warzywa, co widać na przestrzeni ostatnich lat.
Zacznijmy od 2020 roku. Wówczas powierzchnia uprawy kalafiora wynosiła 3 160,68 hektarów. Wynik ten, biorąc pod uwagę lata 2020-2023, okazuje się najniższy. Kolejny sezon, mianowicie rok 2021, przyniósł z kolei znaczący wzrost. Obszar produkcyjny wynosił w owym okresie 5 279,75 hektarów, czyli o 2 119,07 hektarów więcej niż w 2020 roku.
Kolejne dwa lata wiążą się już jednak ze spadkami. W 2022 roku powierzchnia uprawy kalafiorów w Polsce obniżyła się nieznacznie, gdyż przedstawiała się na poziomie 5 030,90 hektarów, czyli pułapie o 248,85 hektarów niższym. Obecnie, według danych ARiMR, spadek obszaru produkcyjnego jest znacznie bardziej odczuwalny. Producenci zdecydowali się w 2023 roku na uprawę warzywa na powierzchni tylko 4 100,72 hektarów.