Przygotowanie warzyw do sprzedaży można usprawnić wykorzystując specjalny sprzęt. Urządzenia do mycia, sortowania i pakowania są kosztowne, ale bez nich trudno przygotować duże partie towaru do sprzedaży. W gospodarstwie rolnym Radosława Kustry w Ibramowicach (powiat proszowicki) znajduje się nowoczesna linia do mycia, sortowania i pakowania warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraka).
Wszystkie urządzenia wchodzące w skład linii wyprodukowała polska firma Michalak Maszyny Rolnicze w Szarbi Zwierzynieckiej. W skład urządzeń do przygotowania warzyw do sprzedaży wchodzą: myjka, szczotkarka, sortownika, stołu rolkowego, zbiornika buforowego, wagi kanałowej wraz raszlownicą. Dzięki zastosowaniu zbiornika buforowego można w pełni wykorzystać możliwości wagi kanałowej. Wydajność, jaką można osiągnąć w tym gospodarstwie, wynosi ok. 6 t/godz.