Przyszedł czas na podsumowanie sezonu kapuścianego 2021

Jakub Kruszec, producent kapusty w miejscowości Charsznica

Kapusta jest „kołem napędowym charsznickiej gospodarki” oraz wizytówką gminy Charsznica. Ostatnia dekada listopada, to czas, kiedy kończą się jej zbiory i następuje podsumowanie sezonu.

W gminie Charsznica kapusta głowiasta (w tym biała, czerwona, włoska) uprawiana jest na powierzchni blisko 800 ha*. 

W gospodarstwie Anny i Jakuba Kruszec kapusta głowiasta zajmuje powierzchnię ok. 12 ha. W strukturze zasiewów dominuje kapusta biała z przeznaczeniem na sprzedaż świeżorynkową oraz do przetwórstwa. Zbiór kapusty zakończyliśmy 23 listopada. Jak do tej pory aura sprzyjała pracom związanym ze zbiorem warzyw. Przy doborze odmian zawsze bazujemy na sprawdzonych mieszańcach. Warzywa zbierane są mechanicznie, kombajnem Asa-Lift – mówi Pan Kruszec. 

Zobacz także:

Jakub Kruszec o sezonie kapuścianym 2021
Charsznica 2021 – kolekcja odmian kapusty Bejo [VIDEO]
Ustanowienie rekordu plonu kapusty 2021 (cz. 1) – PROCAM [VIDEO]
Szkodniki zagrażające w uprawie warzyw kapustnych

Podsumowanie sezonu kapuścianego 2021 w gospodarstwie Jakuba Kruszec, Charsznica

“Bazujemy na sprawdzonych odmianach kapusty”

Zbiór warzyw kapustnych rozpoczynamy od odmiany Report F1. Pomimo dość trudnego roku, odmiana ta wyróżniała się bardzo dobrym wyrównaniem, zdrowotnością; główki osiągały masę ok. 10 kg. Spośród wszystkich odmian produkowanych w naszym gospodarstwie odmiana Report F1 dała największy plon. Jest to odmiana o silnym systemie korzeniowym, daje wysokiej jakości krajankę. W następnej kolejności zbieraliśmy odmiany Ramco F1, Jaguar F1, Kolia F1. Sezon kapuściany zamykamy odmianą Typhoon F1, którą z powodzeniem kwasimy także zimą, po krótkim przechowywaniu. Jej rośliny tworzą ładne główki o masie od 3 kg; są tolerancyjne na wciornastki – informuje Kuba Kruszec i jak dodaje:

Mijający sezon był dość trudny dla producentów kapusty w tym regionie, zwłaszcza pod względem warunków atmosferycznych: w czerwcu przeszły tutaj gradobicia i liczne podtopienia pól, następnie zmagaliśmy się z niedoborami wody w gruncie. Niestety nadchodzący rok 2022 także nie napawa optymizmem, a to za sprawą ogromnego wzrostu kosztów produkcji. Tutaj mogą nastąpić duże zmiany w wielu gospodarstwach… – mówi Kuba Kruszec. Dziś licząc koszty produkcji należy skrupulatnie podchodzić do wszystkich wydatków. Sprzedaż kapusty głowiastej białej na zaopatrzenie zakładów przetwórczych oscyluje na poziomie 0,25-0,4 zł/kg, na świeży rynek 0,5-0,7 zł/kg (ceny sprzedaży kapusty są uzależnione od jakości warzyw, transportu i rodzaju opakowania). Nieco lepiej przedstawia się sprzedaż kapusty czerwonej, tutaj obserwujemy wzrost cenowy. Obecnie za ten asortyment otrzymujemy 1,2 zł/kg (sprzedaż na “luz” w skrzyniopaletach). W naszym gospodarstwie uprawiamy odmianę Travero F1, w zależności od koniunktury na rynku będziemy ją przechowywać do marca w magazynach. 

Na przyczepie główki kapusty odmiany Typhoon F1

Sezon 2021 – podsumowanie

Jak informuje Jakub Kruszec z miejscowości Charsznica, sezon 2021 do łatwych nie należał. Trudny początek produkcyjny przysparzały niekorzystne warunki atmosferyczne, gradobicia i podtopienia. Pogoda wpłynęła na nasilenie wielu chorób grzybowych i bakteryjnych. Dużym problemem była także kiła kapustnych.

(*) – dane dotyczące powierzchni uprawy kapusty w gmienie Charsznica na podstawie opracowania Wojciecha Kopeć, Yara Poland.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności