Od czasów zielonej rewolucji w latach 60. XX w. i wprowadzenia wielu nowych plenniejszych i odporniejszych odmian roślin uprawnych (np. ryżu IR-8), wiemy, że kamieniami milowymi rozwoju w produkcji rolnej jest wdrażanie nowych odmian. Na rok 2021 firma Syngenta ma zaszczyt przedstawić Państwu kilka propozycji nowych odmian warzyw.
W tym gatunku nasza firma wystartowała niedawno, a już ma zaszczyt pochwalić się najlepszą odmianą kalarepy do produkcji letniej FONDĄ F1. Wprowadzamy również nową odmianę do produkcji wczesnej BRANDO F1. Jej zasadniczą cechą jest smak kojarzący się z dobrymi czasami, gdy nowalijki były dostępne tylko wiosną. Do tej ważnej zalety dodaliśmy efekty wizualne, jak płaski kształt zgrubienia i jasnozielony kolor. Z cech ważnych w produkcji to szybkie przyrosty i wigor dostosowany do specyficznej uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi okryciami.


Z nowych odmian kapusty włoskiej polecamy do produkcji odmianę ATRACTUM F1 już popularną na zachodzie Europy dzięki połączeniu w jednej odmianie wielu zalet. Jest to odmiana o okresie wegetacji 85–95 dni. Przeznaczona do produkcji wiosennej i letniej. Z wysoką tolerancją na pękanie i zagniwanie. Tworzy główki o masie od 1 do 2,5 kg. Pozwala rozłożyć zbiór w czasie, zależnie od popytu na rynku.


Dwie pozostałe nowości to odmiany kapusty głowiastej białej. KILAPRINCE F1 to odpowiedź na poszukiwania przez producentów kiszonej kapusty i surówek smacznej odmiany do średnio wczesnej, wysokotowarowej produkcji na polach porażonych kiłą kapusty. Jakie straty może spowodować ta choroba dobitnie mogliśmy się przekonać w roku 2020, w którym zaobserwowaliśmy silne występowanie tego patogenu w całej Polsce. KILAPRINCE F1 tworzy duże, kuliste 5–6-kilogramowe główki po ok. 90 dniach od posadzenia, czyli pierwsze obfite zbiory możemy mieć już w II dekadzie lipca.
Drugą z polecanych dla Państwa odmian to TERMINATOR F1 – uniwersalna odmiana do produkcji do przetwórstwa i na świeży rynek. Jej zalety to silny wigor roślin – daje radę na słabszych glebach, wysokie wyrównanie i zdrowotność. Po ok. 110 dniach możemy wycinać już pierwsze główki. Długie okno zbiorcze gwarantuje możliwość zbioru zależnie od potrzeb. Przy różnym zagęszczeniu możemy zbierać główki ważące od 2,5 do 4,5 kg. Istotną cechą dla producenta będzie wysoka odporność na wciornastka, dla przetwórcy biała struktura wewnętrzna i cienkie liście.




Zygmunt Siekacz
Account Manager Distribution & Retail
tel. +48 600 912 314