AktualnościRóżyczkowanie kalafiora

Różyczkowanie kalafiora

Kalafiory przeznaczone do przetwórstwa wymagają podzielenia na różyczki. Chcąc uzyskać odpowiedniej jakości surowiec do mrożenie nie do końca można zmechanizować różyczkowanie.

W gospodarstwach używane są różne sposoby usprawnienia tej pracy. Prezentujemy przykładową linię z jednego z gospodarstw pod Kaliszem. Róże są ręcznie układane głąbem do góry  na miskach. Następnie głąb jest wycinany i róża zostaje podzielona. Na stole inspekcyjny pracownicy dodatkowo ręcznie rozcinają róże na mniejsze części. Gotowy produkt spada do skrzynek.

Aleksandra Andrzejewska

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]