Różyczkowanie kalafiora

Kalafiory przeznaczone do przetwórstwa wymagają podzielenia na różyczki. Chcąc uzyskać odpowiedniej jakości surowiec do mrożenie nie do końca można zmechanizować różyczkowanie.

W gospodarstwach używane są różne sposoby usprawnienia tej pracy. Prezentujemy przykładową linię z jednego z gospodarstw pod Kaliszem. Róże są ręcznie układane głąbem do góry  na miskach. Następnie głąb jest wycinany i róża zostaje podzielona. Na stole inspekcyjny pracownicy dodatkowo ręcznie rozcinają róże na mniejsze części. Gotowy produkt spada do skrzynek.

Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności