Cebula na polach powoli dojrzewa do zbioru. Najwcześniej dojrzałość zbiorczą osiągają cebule upraw ozimych, a także z dymki i rozsady. Najpóźniej zbierana jest cebula z siewu wiosną.
Koniec wegetacji. O czym pamiętać?
Oznaką zbliżającego się końca wegetacji jest załamywanie się i zasychanie szczypioru. Warto pamiętać, że nawet jeśli część szczypioru jest już załamana, ale nadal jest on zielony trzeba jeszcze prowadzić ochronę roślin.
Kiedy zbierać cebulę?
Termin zbioru cebuli zależy od jej przeznaczenia. Cebule do obierania i bezpośredniej sprzedaży zbiera się gdy osiągną pożądaną wielkość, a czasem po prostu wtedy gdy jest na nią zbyt.
Dużo większą dbałość do terminu zbioru cebuli trzeba zachować planując jej przechowanie. Do długiego przechowywania nadają się cebule w typie Rijsburger. Powinny mieć one cienką, dobrze zaschniętą szyjkę. Warto pamiętać, że z zasychającego szczypioru do główki spływają inhibitory odpowiedzialne za spoczynek cebuli, dlatego tak ważne jest jej naturalne zasychanie.
Jak zbierać cebulę?
Przed wykopywaniem cebuli praktykuje się ściąć szczypior na wysokość ok. 5 cm. Specjaliści zwracają uwagę, że cięcie należy wykonać bezpośrednio przed wykopywaniem. Pozostawienie niewykopanej cebuli na polu ze ściętym szczypiorem może spowodować wniknięcie wody i porażenie cebuli. Najczęściej wykorzystuje się ścinacze zawieszane na przednim TUZ-ie ciągnika, a na tylnym zawieszona jest kopaczka.
Co po zbiorach?
Po wykopaniu cebuli najlepiej jeśli pogoda pozwala na wstępne jej dosuszenie. Część plantatorów woli nie ryzykować suszenia pod chmurką i zwozi cebule bezpośrednio po wykopaniu do przechowalni. To dobry sposób, ale kosztowny. Ważne jest żeby cebula na polu nie została porażona przez patogeny, które później w czasie przechowywania mogą się dalej rozwijać. Odpowiednie warunki w czasie zbioru wpływają na jakość łuski.