24 maja grupa członków poznańskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych miała okazję zobaczyć jak wygląda uprawa i przygotowanie do sprzedaży szparagów w jednej z największych szparagarni w Polsce w miejscowości Rejów w województwie lubuskim. Tegoroczny sezon rozpoczął się dość wcześnie, ale ochłodzenie, które wystąpiło na przełomie kwietnia i maja spowolniło wzrost wypustek szparaga. Jednym z największych problemów producentów jest niedostateczna liczba pracowników do zbioru, przez co są oni zmuszeni ograniczać produkcję.
Szparagi to uprawa wieloletnia. Z dobrze prowadzonej plantacji wypustki można zbierać przez kilkanaście lat. W Polsce uprawia się głównie szparagi na białe wypustki, tzn. rośliny obsypane są wałami ziemi i dodatkowo okryte biało-czarną folią. Na początku sezonu utrzymuje się folię czarną stroną do zewnątrz, żeby gleba się szybciej ogrzewała, a gdy jest już ciepło – obraca się folię białą stroną do zewnątrz, żeby gleba się nadmiernie nie nagrzewała. W połowie maja część wałów ponowie okryto czarną stroną folii, ze względu na ochłodzenie. Poza szparagami na białe wypustki rosnącym zainteresowaniem konsumentów cieszą się zielone szparagi. Ta uprawa jest łatwiejsza, ze względu na to, że nie potrzeba usypywać wałów i znacznie łatwiejszy jest zbiór.
Niezależnie czy są to szparagi białe czy zielone, ważne jest, żeby jak najszybciej po zbiorze były schłodzone i przygotowane do sprzedaży, ponieważ najważniejszym parametrem jakości szparagów jest świeżość. W gospodarstwie, w Rejowie skrzynki ze szparagami po przywiezieniu z pola, są wstępnie spłukiwane wodą, a następnie zanurzane w specjalnych kontenerach wypełnionych wodą. Po schłodzeniu i wstępnym umyciu trafiają na skomputeryzowaną linię, na której są sortowane i przycinane. Posortowane wypustki są ważone i umieszczane w komorze chłodniczej, w której utrzymywana jest niska temperatura i wysoka wilgotność powietrza.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu dotyczącego uprawy szparagów:⇒ https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/uprawa-szparagow-film/
Więcej informacji z tego spotkania przeczytają Państwo w najbliższych wydaniach miesięcznika “WARZYWA”. ZAPRASZAMY DO PRENUMERATY W NASZYM SKLEPIE INTERNETOWYM: https://www.plantpress.pl/kategoria/warzywa/
Aleksandra Andrzejewska