Advertisement

Spotkanie doradców warzywniczych Bayer

Forum doradców Bayer 2018

5 grudnia 2018 r. w Warszawie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu doradców warzywniczych zorganizowane przez firmę Bayer. Forum rozpoczął Radosław Suchorzewski, podając informacje o tym, że takie środki jak Antracol oraz Prestige znikają z rynku.

Natomiast z nowości dla producentów warzyw zapowiedział rozszerzenie rejestracji herbicydu Bandur, nowej zaprawie do ziemniaków – Emesto Silver oraz o pojawieniu się w portfolio firmy Bayer nowego insektycydu – Sivanto prime – zawierającego wyciąg z rośliny Stemona japonica. Środek ten ma rejestrację w uprawach sadowniczych oraz w warzywach, ale tych typowo szklarniowych jak pomidor, ogórek, papryka czy oberżyna.

Piotr Borczyński – z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, z oddziału w Zarzeczewie mówił o problemach, jakie w tym roku występowały w uprawie warzyw. Wspomniał m.in. o konieczności zwalczania stemphylium, a także o nasileniu różowienia korzeni cebuli oraz fuzarium. Zaznaczył, że oprócz stosowania środków ochrony roślin niezbędny jest również prawidłowy płodozmian.

W uprawie brokułu prelegent zwrócił uwagę na zanikanie stożków wzrostu, które było wywołane najprawdopodobniej rekordowo wysokimi temperaturami powietrza. Ponadto producenci tego warzywa mieli problemy z przebarwieniami róży oraz ze zwalczaniem szkodników – głównie śmietki i mączlików.

Paweł Skrzynecki – Seminis Country Sales Manager – Polska powiedział, że Seminis to nowa marka w firmie Bayer. Przedstawił on sytuację na rynku warzyw. Zaznaczył, że Rosja coraz bardziej rozwija własną produkcję warzyw. Ponadto prelegent przedstawił nowości odmianowe marki Seminis:
– Carvora F1 to nowa odmiana marchwi w typie nantejskim;
– SV1140 DN F1 – to odmiana do przetwórstwa, zwłaszcza na plastry lub kostkę;
– Varnastar F1 – por mieszańcowy w typie bułgarskim;
– Whitex F1 – kalafior niewymagający okrycia, tworzy białe róże;
– Maximinus F1 – papryka o czerwonych owocach.

Katarzyna Gładka-Kubiak zajmująca się prowadzeniem doświadczeń polowych m.in. w stacji w Bedlnie zaprezentowała wyniki doświadczeń herbicydowych w marchwi, cebuli i ziemniaku z zastosowaniem herbicydu Bandur.
Więcej szczegółów z tego spotkania w styczniowym wydaniu „Warzyw”

Fot. Organizatorzy i uczestnicy Forum Doradców Warzywnych
Zdjęcie: A. Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności