W Warzywniczej Stacji Badawczej firmy Bayer w Bedlnie k. Kutna 24 czerwca odbyło się spotkanie doradców, podczas którego prezentowano wyniki doświadczeń w różnych uprawach warzywniczych.
Radosław Suchorzewski (Grower Manager Fruit/Vegetables/Potatoes) informował przede wszystkim o zakresie stosowania herbicydu Bandur oraz o nowym środku Sivanto, zarejestrowanym na razie głównie w uprawach szklarniowych.
Wyniki doświadczeń warzywniczych przedstawiła Katarzyna Gładka-Kubiak prowadząca te obserwacje w firmie Bayer. Zwróciła ona uwagę m.in. na przebieg pogody, który podobnie jak w ubiegłym roku nie był sprzyjający dla wzrostu roślin. Głównym problemem jest susza. W kwietniu w tym rejonie odnotowano zaledwie 2,5 mm opadu. W maju spadło ok. 30 mm, a suma opadów od 1 do 22 czerwca wyniosła zaledwie 9 mm. Temperatura w kwietniu i czerwcu br. była wyższa niż w roku ubiegłym, a maj był nieco chłodniejszy.
W tym roku podczas spotkania omawiano głównie doświadczenia herbicydowe z zastosowaniem środka Bandur. Testowano jego skuteczność w: cebuli, fasoli, grochu, marchwi, pietruszce oraz ziemniaku. Prelegentka zwracała uwagę, że przy wyższych dawkach środek ten wywołuje przemijające objawy fitotoksyczności na liściach, ale głównie wtedy gdy jest zastosowany zbyt późno i w wysokiej dawce. Jak można było się przekonać oglądając doświadczenia herbicyd ten ma szerokie spektrum zwalczanych chwastów, ale nie zwalcza np. starca i chwastnicy jednostronnej, a także psianki.
Więcej szczegółów z tego spotkania zamieścimy na łamach „Warzywa” – numer 7/2019
Aleksandra Andrzejewska