Spotkanie fasolowe z firmą Greenyard

Zespół pracowników przetwórni Greenyard Frozen Poland

W pierwszym tygodniu września (6.09.) w gospodarstwie Piotra Wałachowskiego w miejscowości Brąchnówko przetwórnia Greenyard Frozen Poland zorganizowała spotkanie dla producentów fasoli. Współorganizatorami były firmy branżowe: Agro-Ekspert, Hazera, PNOS Ożarów Mazowiecki, Seminis, Syngenta oraz Timac Agro i FMC Agro.

Piotr Wałachowski, u którego odbyło się spotkanie, prowadzi rodzinne gospodarstwo na łącznej powierzchni ok. 100 ha. Uprawiana jest tutaj fasola oraz pszenica, jęczmień, buraki cukrowe, kukurydza. Pan Piotr prowadzi uprawę bezorkową. Rośliny wysiewane są w technologii strip-till (Strip-till to technologia, która łączy w sobie korzyści wynikające z dwóch skrajnych systemów uprawy – tradycyjnej głębokiej uprawy roli i siewu bezpośredniego).

Piotr Wałachowski, gospodarz spotkania.

Paweł Kuźma z firmy Greenyard Frozen Poland mówił o tegorocznym, trudnym sezonie, który zaznacza się deficytem wody. Jednak nie jest to sezon uznawany za krytyczny, ubiegły rok jego zdaniem był dużo trudniejszy. Od 1 do 30 sierpnia nie odnotowano tutaj opadów deszczu. Ostatni opad pojawił się w ubiegłą niedzielę (4.09), wówczas spadło 70 l wody. To podratowało rośliny. Największym wyzwaniem z jakim zmierzają się producenci to wysokie koszty produkcji, w tym przypadku mamy nadzieję, że sytuacja się poprawi. W tym gospodarstwie uprawa odbywa się w systemie bezorkowym, w technologii strip-still. Na polu demonstracyjnym zasiano 13 odmian, dzięki temu możemy je wszystkie ze sobą porównać. Jesteśmy na półmetku sezonu fasolowego 2022. Już teraz możemy powiedzieć, że nie będą to rekordowe plony, ale za to jakość surowca uważam jest bardzo dobrą – mówi Paweł Kuźma.

Fasolowe standardy do przemysłu

  • Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert przedstawił ofertę fasoli z hodowli Pop Vriend. Na uwagę zasługiwała odmiana SINTRA, szybkorosnąca, o długim oknie zbiorczym. Odmiana o 67 dniowej wegetacji. Kolejną odmianą, która tworzy bardzo dobrej jakości strąki to Falcao – polecana przez hodowców na mrożenie. Jak informował prelegent jest o 4-5 dni późniejsza od odmiany Sintra. W miejscowości Brąchnówko producenci mogli zobaczyć i porównać ze sobą odmianę: Camaro. Na poletku demonstracyjnym zaprezentowano także dwie nowe kreacje z hodowli Pop Vriend: PV907, PV985.
Arkadiusz Stróżyński, Agro-Ekspert
  • Wśród odmian fasoli z tolerancją na fuzariozy, Michał Lewandowski z firmy Hazera Poland wyróżnił odmianę DEEZER. Kompaktowe rośliny o wzniesionym pokroju i silnym systemie korzeniowym wiążą intensywnie zielone strąki. Są one wyrównane i mają długość ok. 11–12 cm oraz średnicę w przedziale 8–10 mm. Odmiana ma długie okno zbiorcze i jest tolerancyjna na gorsze warunki uprawy. Podczas spotkania prelegent wspominał także o odmianach Santander i Wyatt
Po lewej Paweł Kuźma (Greenyard Frozen Poland) oraz Michał Lewandowski (Hazera Poland).
  • Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki zaprezentował najnowszą odmianę fasoli z hiszpańskiej hodowli Semillas Fito –  BARCINO. Jest to fasola średniowczesna, o 62-dniowej wegetacji. Strąki mają długość 12-14 cm, a ich średnica wynosi 9-10 mm. W sprzyjających warunkach lub na plantacjach nawadnianych rośliny osiągają wysokość 50-55 cm. W gospodarstwie Piotra Wałachowskiego pole z fasolą nie było nawadniane, rośliny osiągały wysokość do 30 cm. Roślina tworzy ciemnozielone strąki o długości 13-14 cm i grubości 0,9-1,1 cm. Podczas spotkania prelegent wspomniał także o odmianie Gaudi, jej rośliny tworzą cienkie zielone strąki. 
Dariusz Kacprzak, PNOS Ożarów Mazowiecki
  • Wśród fasoli szparagowej, zielonostrąkowej, Zbigniew Chuchnowski z firmy Syngenta Polska przypomniał uczestnikom spotkania o sprawdzonej odmianie MOMENTUM F1, która doskonale daje sobie radę w ekstremalnie trudnych warunkach uprawy. Odmiana o 68-dniowej wegetacji. Roślina tworzy grube i długie (14 cm) strąki. Jak informował prelegent kluczowe w tej odmianie jest długie “okno” zbioru. W chwili poprawy warunków rośliny są w stanie zawiązać kolejne strąki w górnych piętrach roślin, co broni plon.Podczas spotkania z producentami zwrócono uwagę na odmiany: Outlaw oraz Harrison.
Zbigniew Chuchnowski (Syngenta Polska).
  • Radosław Grabowski reprezentujący markę Seminis wśród fasoli z przeznaczeniem do przemysłu rekomendował odmianę BARTAVA. Jest to wczesna odmiana o ok. 65-dniowym okresie wegetacji i wysokim potencjale plonotwórczym. Polecana jest do uprawy przez cały sezon wegetacyjny, ale najbardziej sprawdza się na początku kampanii w celu przyśpieszania terminu rozpoczęcia zbiorów, a także w poplonie, ponieważ dzięki dobrej tolerancji na chłody daje bezpieczeństwo zbioru w zaplanowanym terminie. Rośliny średniej wielkości o wzniesionym pokroju wiążą łatwo odrywające się, zielone strąki. Inną odmianą godną uwagi jest: Timgad, która pomimo trudnego roku planowała rekordowo nawet do 23 t/ha. Podczas spotkania prelegent wspominał o nowej odmianie Tunis (SVGW1203), która w tym roku plonem przewyższyła odmianę Timgad.
Radosław Grabowski (marka Seminis).

 

ARTYKUŁY POWIĄZANE

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności