Szkodniki groźne i niedocenione przez producentów warzyw kapustnych

Anna Pękalska, Procam

Powoli zbliżamy się do końca sezonu warzywniczego 2021. Jeśli chodzi o szkodniki w uprawie warzyw kapustnych to stale powracającym problemem była śmietka kapuściana. Odnotowano także dużą presję wciornastków, mszyc. Dużym zaskoczeniem dla producentów warzyw kapustnych tj. brokułu, kalafiora było pojawienie się paciornicy krzyżowianki.

Największe szkody paciornicy krzyżowianki wyrządzają larwy pierwszego pokolenia, które uszkadzają liście sercowe roślin. W efekcie kończy się zniszczeniem stożka wzrostu i nie tworzą się główki lub róże, albo formuje się po kilka małych główek (czy róż).

Uszkodzony stożek wzrostu w kapuście fot. aw
Uszkodzony stożek wzrostu w brokule. fot. md

W video-relacji Anna Pękalska z firmy Procam informuje o zagrożenia ze strony szkodników w uprawie warzyw kapustnych w sezonie 2021.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności