Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Termin jego zbioru zależy od jego odmiany i terminu sadzenia roślin. Najwcześniejsze odmiany uprawiane pod osłonami zbierane są już w połowie maja. Tymczasem w Polsce możliwa jest uprawa odmian zimujących w gruncie.
Sprzyjający klimat, łagodne zimy, brak okrywy śnieżnej sprawiają, że niewykopany por bardzo dobrze przechowuje się w redlinach. W miejscowości Żory, woj. śląskie, producenci specjalizują się w produkcji pora. W ubiegłym sezonie na późniejsze, lipcowe nasadzenia wybrali odmianę Harston. Plantacja była nawadniana, w zależności od potrzeb. W maju br rośliny były w bardzo dobrej kondycji, były zdrowe i nie zjarowizowały wiosną. W ostatnim tygodniu maja ceny sprzedażowe tego towaru były na poziomie 3-3,5 zł/kg. Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego, na którym prezentujemy maszynowy zbiór pora.
Ciekawą zapowiedzią przedstawicieli firmy BASF jest nowa odmiana Sureton, w typie Harstona, która wkrótce ma pojawić się na polskim rynku.
Film nadesłał Marcin Dąbrowski, BASF