reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościGUS oszacował wzrost produkcji warzyw gruntowych w 2020 r.

GUS oszacował wzrost produkcji warzyw gruntowych w 2020 r.

Główny Urząd Statystyczny w 2020 r. produkcję warzyw gruntowych oszacował na ponad 4,0 mln t, tj. na poziomie ok. 4% wyższym w porównaniu ze zbiorami roku poprzedniego 2019 r. Notuje się zwiększenie produkcji zwłaszcza warzyw korzeniowych. Więcej było również ziemniaków, owoców, zbóż, rzepaków.

Warunki uprawowe w 2020 r. – podsumowanie 

reklama
Baner PORW 2025

W 2020 r. były niekorzystne warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych, głównie dla odmian wczesnych i średniowczesnych. Producenci warzyw zmagali się z niedoborem wody w glebie w miesiącach marcu i kwietniu oraz większą część maja, a także silne opady deszczu w lipcu i ich brak w sierpniu. Mimo tych trudnych warunków plony i zbiory wczesnych i średniowczesnych odmian warzyw były większe od tych z 2019 r.

Podtopienia pól uprawnych w 2020 roku
W 2020 r. były niekorzystne warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych, głównie dla odmian wczesnych i średniowczesnych

W całym okresie wegetacji warunki pogodowe nie były sprzyjające dla uprawy warzyw ciepłolubnych, w tym głównie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych. Natomiast opady deszczu w lipcu, ciepła i słoneczna aura we wrześniu oraz korzystne warunki pogodowe w październiku sprzyjały wegetacji późniejszych odmian warzyw, głównie kapustnych i korzeniowych.

Jesień charakteryzowała się dużą ilością opadów, które sprzyjały poprawie warunków produkcji dla warzyw, w tym zwłaszcza kapustnych oraz buraków. Duże opady spowodowały znaczne zwiększenie plonów z jednostki powierzchni dla upraw jesiennych. Natomiast występujący lokalnie nadmiar wody powodował ich gnicie.

Pole kapusty w 2020
Jesienią 2020 r. były sprzyjające warunki uprawowe dla warzyw

Plony warzyw polowych w liczbach

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2020 r. na 4,0 mln t, tj. na poziomie o ok. 4% wyższym od produkcji roku ubiegłego. W porównaniu do roku 2019 zanotowano zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.

zbiór marchewi w Szarkówce
W 2020 r. szacuje się zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych

Zbiory kapusty ocenione zostały na ponad 0,8 mln t, a kalafiorów na ok. 229 tys. t. Produkcję cebuli oszacowano na poziomie ok. 615 tys. t, a zbiory marchwi zostały ocenione na blisko 733 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 313 tys. ton. Zbiory ogórków oceniono na blisko 229 tys. t, a pomidorów – na ok. 246 tys. ton.

Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 934.

Źródło: GUS

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]