Główny Urząd Statystyczny w 2020 r. produkcję warzyw gruntowych oszacował na ponad 4,0 mln t, tj. na poziomie ok. 4% wyższym w porównaniu ze zbiorami roku poprzedniego 2019 r. Notuje się zwiększenie produkcji zwłaszcza warzyw korzeniowych. Więcej było również ziemniaków, owoców, zbóż, rzepaków.
Warunki uprawowe w 2020 r. – podsumowanie
W 2020 r. były niekorzystne warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych, głównie dla odmian wczesnych i średniowczesnych. Producenci warzyw zmagali się z niedoborem wody w glebie w miesiącach marcu i kwietniu oraz większą część maja, a także silne opady deszczu w lipcu i ich brak w sierpniu. Mimo tych trudnych warunków plony i zbiory wczesnych i średniowczesnych odmian warzyw były większe od tych z 2019 r.
W całym okresie wegetacji warunki pogodowe nie były sprzyjające dla uprawy warzyw ciepłolubnych, w tym głównie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych. Natomiast opady deszczu w lipcu, ciepła i słoneczna aura we wrześniu oraz korzystne warunki pogodowe w październiku sprzyjały wegetacji późniejszych odmian warzyw, głównie kapustnych i korzeniowych.
Jesień charakteryzowała się dużą ilością opadów, które sprzyjały poprawie warunków produkcji dla warzyw, w tym zwłaszcza kapustnych oraz buraków. Duże opady spowodowały znaczne zwiększenie plonów z jednostki powierzchni dla upraw jesiennych. Natomiast występujący lokalnie nadmiar wody powodował ich gnicie.
Plony warzyw polowych w liczbach
Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2020 r. na 4,0 mln t, tj. na poziomie o ok. 4% wyższym od produkcji roku ubiegłego. W porównaniu do roku 2019 zanotowano zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.
Zbiory kapusty ocenione zostały na ponad 0,8 mln t, a kalafiorów na ok. 229 tys. t. Produkcję cebuli oszacowano na poziomie ok. 615 tys. t, a zbiory marchwi zostały ocenione na blisko 733 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 313 tys. ton. Zbiory ogórków oceniono na blisko 229 tys. t, a pomidorów – na ok. 246 tys. ton.
Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 934.
Źródło: GUS