Podczas intensywnego wzrostu marchwi należy pamiętać o dokarmianiu roślin potasem, wapniem i borem. Te składniki decydują o jakości korzeni marchwi.
W połowie lipca lustrowaliśmy jedną z wielkopolskich upraw marchwi. Wczesna odmiana Speedo F1 (90–100 dni wegetacji) z oferty firmy Hazera. Nasiona wysiano w marcu na płasko. Po siewie i zabiegach herbicydowych uprawa została przykryta agrowłókniną.








Chłodna wiosna, a potem brak opadów i upały spowodowały, że korzenie wolno dorastały. Na początku lipca marchew była prawie gotowa do zbioru. Zadowalająca była zdrowotność naci.




Uprawa jest dokarmiana dolistnie nawozami z oferty firmy ADOB. Przedstawiciel tej firmy – Włodzimierz Prus radził, żeby w trakcie intensywnego wzrostu marchwi pamiętać o dokarmianiu nawozami zawierającymi potas stosują np. ProFit 4:12:38. Zwrócił też uwagę, że w tym okresie bardzo ważne jest dokarmianie roślin wapniem np. w formie chelatu CaIDHA. Informował też, że ważnym pierwiastkiem, który warto dostarczać przez cały okres wegetacji marchwi jest bor. Zarówno bor jak i wapń decydują o jakości korzeni marchwi.


Więcej szczegółów z tej uprawy już wkrótce na łamach miesięcznika „Warzywa”.
Tutaj zmówisz prenumeratę czasopisma “Warzywa”: [Zakup prenumeraty]