Selery przeznaczone do przechowywania najlepiej zebrać przed przymrozkami. Wszelkie uszkodzenia ograniczają zdolność przechowalniczą.
Jesteśmy w trakcie jesiennych zbiorów warzyw. To był wyjątkowo trudny sezon, głównie ze względu na warunki atmosferyczne.
Nasadzenia wczesnowiosenne musiały uporać się z chłodem, a jak wiemy seler jest dość wrażliwy na niską temperaturę powietrza. Jak informuje Marcin Dąbrowski z firmy BASF (marka Nunhems) w tym sezonie powierzchnia nasadzeń selera korzeniowego jest mniejsza o 20-30 proc. w porównaniu do 2020 r. W segmencie wczesnego selera spod osłon ok. 20 proc. roślin zjarowizowało w wyniku niskich temperatur wczesną wiosną.
Następnie długotrwały nadmiar wilgoci dał się we znaki producentom selera. Wzrost wilgotności powietrza spowodowany opadami deszczu (głównie w sierpniu i we wrześniu) przyczynił się do rozprzestrzeniania groźnych chorób grzybowych (m.in. zgnilizny twardzikowej). W sezonie 2021 występowała duża presja połyśnicy marchwianki i szkodliwych nicieni glebowych. Aktualna cena hurtowa selera korzeniowego oscyluje na poziomie 1,5-1,8 zł/kg. Seler korzeniowy, to jedno z nielicznych warzyw, które na chwilę obecną “trzyma” średni poziom cenowy przez cały sezon – informuje M. Dąbrowski.
Ważną rzeczą w uprawie selera korzeniowego jest dobór odmiany do warunków panujących w gospodarstwie oraz do wymagań rynku.
- Czytaj także:
Czy w tym roku nie będzie dobrej jakości warzyw do przechowywania?
Czy to będzie dobry rok dla selera korzeniowego? [VIDEO]
Seler korzeniowy – aktualna sytuacja na polach
W tym gospodarstwie (Złotniki) rozsadę selera posadzono w połowie kwietnia w zagęszczeniu 66 tys.roślin/ha. Producent zdecydował się na uprawę czterech odmian tego gatunku: Princino F1, Codex F1, Markiz F1, Rex F1. W tym przypadku, rośliny rosły na jednej plantacji, miały podobne warunki do wzrostu.
Pierwsza dekada października – podsumowanie 2021


Mierzenie, ważenie selera korzeniowego w pierwszej dekadzie października 2021
- Odmiana Princinio – średnia masa 5 zgrubień selera wynosi 7,18 kg (średnio 1,43 kg/szt.), korzenie o średnicy ok. 14,2 cm. Roślina tworzy zgrubienia o płaskiej nasadzie, co zdaniem M. Dąbrowskiego jest bardzo istotne w przypadku długiego przechowywania.
- Odmiana Markiz – średnia masa 5 zgrubień wynosi 7,48 kg (średnio 1,49 kg/szt.), średnica ok. 13,8 cm. Roślina tworzy ciężkie i twarde zgrubienia.
- Odmiana Codex – średnia masa 5 zgrubień wynosi 6,89 kg (średnio 1,37 kg/szt.), średnica ok. 14,1 cm. Zgrubienia najczęściej zaopatrywane przez sieci handlowe, gładkie o atrakcyjnym kształcie.
- Odmiana Rex – średnia masa 5 zgrubień wynosi 7,9 kg (średnio 1,58 kg/szt.), średnica ok. 14,7 cm. Roślina o silnym wigorze, tworzy rozbudowany system korzeniowy. W tym przypadku, odmiana ta wyróżniła się największym plonem (brutto).



