Wyrównane zgrubienia selera korzeniowego. Jesienne podsumowanie 2021

Seler korzeniowy
Odmiana Codex

Selery przeznaczone do przechowywania najlepiej zebrać przed przymrozkami. Wszelkie uszkodzenia ograniczają zdolność przechowalniczą. 

Jesteśmy w trakcie jesiennych zbiorów warzyw. To był wyjątkowo trudny sezon, głównie ze względu na warunki atmosferyczne.

Nasadzenia wczesnowiosenne musiały uporać się z chłodem, a jak wiemy seler jest dość wrażliwy na niską temperaturę powietrza. Jak informuje Marcin Dąbrowski z firmy BASF (marka Nunhems) w tym sezonie powierzchnia nasadzeń selera korzeniowego jest mniejsza o 20-30 proc. w porównaniu do 2020 r. W segmencie wczesnego selera spod osłon ok. 20 proc. roślin zjarowizowało w wyniku niskich temperatur wczesną wiosną.

Następnie długotrwały nadmiar wilgoci dał się we znaki producentom selera. Wzrost wilgotności powietrza spowodowany opadami deszczu (głównie w sierpniu i we wrześniu) przyczynił się do rozprzestrzeniania groźnych chorób grzybowych (m.in. zgnilizny twardzikowej). W sezonie 2021 występowała duża presja połyśnicy marchwianki i szkodliwych nicieni glebowych. Aktualna cena hurtowa selera korzeniowego oscyluje na poziomie 1,5-1,8 zł/kg. Seler korzeniowy, to jedno z nielicznych warzyw, które na chwilę obecną “trzyma” średni poziom cenowy przez cały sezon – informuje M. Dąbrowski.

Ważną rzeczą w uprawie selera korzeniowego jest dobór odmiany do warunków panujących w gospodarstwie oraz do wymagań rynku.

W tym gospodarstwie (Złotniki) rozsadę selera posadzono w połowie kwietnia w zagęszczeniu 66 tys.roślin/ha. Producent zdecydował się na uprawę czterech odmian tego gatunku: Princino F1, Codex F1, Markiz F1, Rex F1. W tym przypadku, rośliny rosły na jednej plantacji, miały podobne warunki do wzrostu.

Pierwsza dekada października – podsumowanie 2021

Wyrównane korzenie selera: Princino F1, Markiz F1, Codex F1, Rex F1//Fot. M. Dąbrowski

Mierzenie, ważenie selera korzeniowego w pierwszej dekadzie października 2021

  • Odmiana Princinio – średnia masa 5 zgrubień selera wynosi 7,18 kg (średnio 1,43 kg/szt.), korzenie o średnicy ok. 14,2 cm. Roślina tworzy zgrubienia o płaskiej nasadzie, co zdaniem M. Dąbrowskiego jest bardzo istotne w przypadku długiego przechowywania.
  • Odmiana Markiz – średnia masa 5 zgrubień wynosi 7,48 kg (średnio 1,49 kg/szt.), średnica ok. 13,8 cm. Roślina tworzy ciężkie i twarde zgrubienia.
  • Odmiana Codex – średnia masa 5 zgrubień wynosi 6,89 kg (średnio 1,37 kg/szt.), średnica ok. 14,1 cm. Zgrubienia najczęściej zaopatrywane przez sieci handlowe, gładkie o atrakcyjnym kształcie.
  • Odmiana Rex – średnia masa 5 zgrubień wynosi 7,9 kg (średnio 1,58 kg/szt.), średnica ok. 14,7 cm. Roślina o silnym wigorze, tworzy rozbudowany system korzeniowy. W tym przypadku, odmiana ta wyróżniła się największym plonem (brutto).
Odmiana Codex F1. Fot. M. Dąbrowski
Odmiana Markiz F1. Fot. M. Dąbrowski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności