Sezon 2021 nie był łatwy dla producentów warzyw w wielu regionach Polski, w tym w Małopolsce. Przez intensywne opady deszczu, gradobicia producenci często przesiewali plantacje m.in. marchwi, pietruszki. Jaka jest aktualnie jakość warzyw w przechowalni państwa Brosiów, których plantacji aura w minionym sezonie nie oszczędzała?
W styczniowym wydaniu miesięcznika “Warzywa” przeczytają Państwo reportaż pt. “Nowoczesna linia” w GP Broś & Broś w Łuczanowicach w gm. Kraków. Poniżej przedstawiamy fragment artykułu.
Obecnie Grupa Producencka Broś & Broś z Łuczanowic (gm. Kraków) dysponuje powierzchnią ok. 400 ha, z czego warzywa (marchew, pietruszka, seler korzeniowy, burak ćwikłowy, kapusta głowiasta płaska) w sezonie 2021 zajmowały łącznie 150 ha. Na pozostałej części gruntów uprawiane były: rzepak, kukurydza, pszenica.
To był specyficzny rok. Ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne musieliśmy przesiewać wiele plantacji marchwi. Po takim roku ciężko spodziewać się wysokiej jakości warzyw. Na glebach zwięzłych, słabo przepuszczalnych powstawały zastoiska wodne, marchew z tych pól ma krótsze korzenie, które często były porażone przez choroby. Pomimo, że rośliny utrzymywały zieloną nać, to podczas mechanicznego zbioru już widzieliśmy, że w wielu przypadkach korzenie były nie do zaakceptowania i musieliśmy je pozostawić na polu. Oczywiście nie wszystkie plantacje warzyw tak wyglądały. Dużą część z nich posiadamy w rejonie Książa Wielkiego – tam plony były na poziomie powyżej 100 t/ha, a jakość warzyw kwalifikuje się do klasy premium – mówił Paweł Broś z Grupy Broś & Broś.
Pomimo dość specyficznego sezonu 2021 i problemów z jakością warzyw korzeniowych, to na rynku hurtowym obserwuje się ich wysoką podaż. Do tego handel utrudnia eksport warzyw z krajów Europy Zachodniej. Warzywa wyprodukowane w Grupie Broś & Broś oferowane są głównie do sieci handlowych. Jednak, jak twierdzą ogrodnicy, w ostatnim czasie dość dynamicznie zmieniają się trendy handlowe, m.in. pod względem kalibrażu korzeni marchwi, co w takim roku zmiennych warunków atmosferycznych jest dużym wyzwaniem dla producentów. Jak zaznaczają, informacje o zmieniających się trendach są podejmowane zbyt późno, gdy towar już jest przetrzymywany w przechowalni, a nie przed wysiewem nasion w polu. W tym roku nie decydujemy się na długie przechowywanie warzyw, głównie ze względu na jakość towaru oraz wysokie koszty energii – informował Franciszek Broś.
Asortyment odmian w sezonie 2021
W strukturze zasiewów dominował burak ćwikłowy. Producenci z Łuczanowic zdecydowali się na sprawdzone odmiany: Subeto F1, Bettollo F1, Bresco F1. Z obserwacji ogrodników wynika, że odmiana Subeto F1 wyróżniała się wysoką zdrowotnością i odpornością m.in. na chwościka, rizoktoniozę korzeni, która była sporym problemem na wielu plantacjach. Mocną rozetą liściową odznaczała się odmiana Bettollo F1.


Wśród asortymentu marchwi dominowała odmiana Nerac F1. Siew nasion tej odmiany standardowo wykonano w zagęszczeniu 1,3 mln szt./ha. Doświadczalnie producenci zdecydowali się siew nasion odmian: Niland F1, Norway F1, Navedo F1, Natuna F1 w zagęszczeniach: 1,3; 1,4 oraz 1,7 mln szt./ha.
Asortyment warzyw korzeniowych uzupełniają pietruszka (Arat, Arctica F1, Kinga) i seler korzeniowy (Markiz F1).





