Żelazo na poprawę plonu

pomidory szklarniowe

W nowoczesnej technologii uprawy pod osłonami stosuje się nawozy o wysokiej przyswajalności składników dla roślin. Jednym z najważniejszych mikroelementów, jaki ma wpływ na wielkość i jakość plonu jest żelazo. Zapytaliśmy Grzegorza Zielińskiego z firmy HORTICO o znaczenie żelaza w metabolizmie roślin oraz produkty, które poleca w uprawie warzyw pod osłonami w 2019 r.

warzywa.pl: Obecność żelaza w roślinie jest bardzo istotna i związana jest nie tylko z chlorofilem. Jakie ograniczenia występują w pobieraniu tego mikroskładnika przez rośliny?

Grzegorz Zieliński, Hortico

Grzegorz Zieliński (G.Z.): W roślinach stężenie żelaza w tkankach jest bardzo wysokie. Pobranie tego mikroelementu przez system korzeniowy podlega wielu ograniczeniom. Ogranicza go niska stabilność chemiczna tego pierwiastka w roztworze. Najlepszym sposobem utrzymania żelaza w roztworze w formie rozpuszczalnej, dostępnej dla roślin jest zastosowanie formulacji chelatującej. Żelazo w formie chelatu jest dostępne dla roślin i nie ulega uwstecznieniu. Duże znaczenie ma również rodzaj użytego chelatu, który pozwala na utrzymanie w roztworze żelaza w postaci przyswajalnej w szerokim zakresie pH.

warzywa.pl: Jakie czynniki sprzyjają pobieraniu żelaza przez rośliny?

G.Z.: Jest wiele czynników wpływających na pobieranie żelaza przez rośliny. Jednym z nich jest dostarczenie żelaza w formie jak najlepszego chelatu, dzięki, któremu unikniemy problemom ze stabilnością tego pierwiastka. Bardzo ważne jest utrzymanie pH na poziomie 5,5-6,4. Należy również pamiętać o odpowiednim stężeniu składników pokarmowych, gdyż często nadmiar jednego z nich blokuje dostępność innego. Ważnym czynnikiem jaki sprzyja pobieraniu przez roślinę  składników pokarmowych, w tym również żelaza, jest światło i optymalna temperatura. 

warzywa.pl: Jak produkt oferują Państwo w uprawie warzyw w podłożu inertnym?

G.Z.: Z oferty firmy HORTICO polecamy produkt Hortisol Fe Strong w formie czystego, 100-procentowego chelatu DTPA (nawóz nie zawiera domieszek soli żelaza). Umożliwia on stabilność w szerokim zakresie roztworów, aż do pH 7,5. Zastosowanie całkowitej chelatyzacji żelaza gwarantuje jego pełną przyswajalność i doskonałą rozpuszczalność w wodzie i roztworach pożywek, bez wytrącania się osadów. Dodatkowym atutem tego produktu jest użycie unikalnej formy mikrogranulatu, co sprawia, że Hortisol Fe Strong jest pozbawiony pyłu i nie zbryla się.

fot. A. Wilczyńska, firmowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności