AktualnościZiemniaczana Żelazna

Ziemniaczana Żelazna

RZD Żelazna SGGW w tym roku jest po raz XVI organizatorem imprezy Dzień Ziemniaka. W tym roku, podobnie jak w poprzednich latach będzie to spotkanie dużych producentów ziemniaków i przedstawicieli przemysłu ziemniaczanego, producentów sadzeniaków, przemysłu przetwórczego, którzy przyjeżdżają tu wymieniać poglądy zarówno na tematy uprawowe, jak i rynkowe. W ubiegłym roku gościliśmy ponad 350 osób – informuje Edward Pawlik, dyrektor RZD Żelazna. Współorganizatorem spotkania jest firma Bayer.

Edward Pawlik

– Jak ocenia Pan warunki pogodowe od początku roku do połowy czerwca? Jak wpłynęły one na przebieg prac w polu?

Edward Pawlik, dyrektor RZD Żelazna: Wiosna w tym roku była bardzo sucha. W kwietniu i do 17 maja spadło łącznie 34 mm deszczu, z tego tylko dwa opady były znaczące rolniczo – na początku kwietnia spadło 15 mm, a po kilku dniach 8 mm deszczu. Reszta opadów wielkości 1,5–2 mm była właściwie niezauważalna z punktu widzenia prac na polu. Znaczący opad odnotowaliśmy dopiero 17 i 18 maja (29 mm) i od tamtej pory nadal czekamy na następne. Brak opadów wymusza deszczowanie upraw.

– Jakie odmiany ziemniaka są w RZD Żelazna uprawiane w tym sezonie?

Nasadzenia ziemniaków na polach w Żelaznej rozpoczęły się w okresie poświątecznym, 3–4 kwietnia. W Chylicach nieco później, po 12 kwietnia. W gospodarstwie wykorzystujemy krajowej produkcji sadzarki firmy Remprodex, które zostały udoskonalone i przystosowane do naszych warunków, lokalnych gleb. Z odmian ziemniaka w tym sezonie uprawiane są m.in. takie, jak: Smith’s Comet, Lady Rosetta, Arsenal, VR808, Brooke, Lady Claire, Lady Valora, Hermes, Omega, Lady Amarilla, Verdi, Kuras, Corsica, Alicante. Są to wyłącznie odmiany do produkcji chipsów.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Koniunkturalnych upraw ziemniaka (do konsumpcji) w Żelaznej już nie znajdziemy. Wybór ziemniaków chipsowych jest podyktowany możliwością produkcji w oparciu o umowy kontraktacyjne z ceną ustaloną na rok przed podjęciem produkcji. Warunki uprawy są trudne, ściśle określone w umowie pomiędzy producentem a odbiorcą. Wymagana jest wysoka jakość bulw, ale to jest gwarancją zbytu.

Ostatnie ubiegłoroczne ziemniaki sprzedaliśmy w 18. tygodniu roku. Były do tego czasu przechowywane z zastosowaniem inhibitorów kiełkowania, w komorach, gdzie panowała temperatura powyżej 8°C. Reżim ochrony przez cały okres wegetacji pozwala przechowywać ziemniaki przy wilgotności względnej 100% po okresie spoczynku i dojrzewania (tak, by w przestrzeniach pomiędzy ziemniakami było 100% wilgoci).

Początek zbiorów przewidujemy w tym sezonie na 26.–27. tydzień roku. Do zbioru ziemniaków wykorzystywane są posiadane przez zakład kopaczki Reekie i kombajny dwurzędowe Grimme.

– Jak wyglądała ochrona i nawożenie plantacji ziemniaka od początku sezonu? Jakie są największe problemy?

– Ochrona opiera się na aktualnie najlepszych na rynku wg EuroBlight substancjach aktywnych. Ich bogactwo wśród fungicydów pozwala układać najbardziej efektywne programy ochrony w gospodarstwie, czego nie można powiedzieć o insektycydach, których wybór na rynku jest zbyt mały. Największe problemy są w ostatnich latach ze zwalczaniem stonki ziemniaczanej. Preparaty grzybobójcze są na tyle skuteczne, że nie ma większych problemów ze zwalczaniem zarazy ziemniaka.

Zakład nabywa środki ochrony roślin tylko w oficjalnym obiegu. Dlaczego? Dziś szacunkowo można powiedzieć, że nawet do 30% środków na rynku to środki podrabiane.

W naszym zakładzie poszliśmy także w kierunku szeroko pojętych wspomagaczy zarówno roślinnych, jak i doglebowych, co pozwala uzyskać często wyższą skuteczność zabiegu. Kładziemy także bardzo duży nacisk na technikę podczas prowadzenia zabiegów ochrony.

W gospodarstwie są dwa wysokiej klasy opryskiwacze z pomocniczym strumieniem powietrza, co pomaga lepiej wykorzystać warunki zewnętrzne i czyni zabiegi bardziej efektywnymi. Nawożenie jest ściśle dostosowane do wymagań danej odmiany. Dawki są oparte o wyniki analizy gleby, a zabiegi dolistne są wykonywane jako uzupełnienie nawożenia doglebowego.

– Niedługo, już w lipcu, odbędzie się w RZD Żelazna kolejny Dzień Ziemniaka. Proszę o kilka informacji na temat tej imprezy.

Dzień Ziemniaka na dobre wpisał się w kalendarz krajowych imprez. W tym roku odbędzie się 13 lipca, startujemy od godziny 10. W programie są przewidziane m.in. doniesienia bieżące firmy Bayer, podejmowany będzie temat problemu z nicieniami w uprawie ziemniaka i omówiona zostanie sytuacji na rynkach wschodnich. Firmy współuczestniczące w imprezie będą prezentować swoją ofertę na terenie zakładu i na poletkach. Będzie można zapoznać się z uprawianymi i testowanymi odmianami (szeroka paleta) oraz elementami technologii produkcji. Będzie obecna duża grupa przedstawicieli firm dostarczających technologie i środki do produkcji ziemniaków. Całe spotkanie odbędzie się wg formuły wypracowanej w poprzednich latach. Gwarantujemy pogodę i ciekawe zakończenie spotkania (tradycyjnie dobra kuchnia!).

– Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała Dorota Łabanowska-Bury; fot. D. Łabanowska-Bury, A. Andrzejewska

RZD Żelazna

Rolniczy Zakład Doświadczalny (RZD) Żelazna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to dwa gospodarstwa zlokalizowane k. Skierniewic (woj. łódzkie) – jedno w Żelaznej, a drugie w Chylicach. Pod uprawę ziemniaka w tym roku przeznaczone jest 486 ha. Cała powierzchnia obu gospodarstw z dzierżawami to 1456 ha. Zakład w Żelaznej zajmuje się także produkcją karpia na powierzchni 123 ha oraz hodowlą owiec i kóz (trzy stada zachowawcze owiec: owca żelaźnieńska, owca olkuska i owca wrzosówka oraz stado kozy burskiej). W produkcji zbóż dominują plantacje kwalifikowane. W gospodarstwie na powierzchni ok. 150 ha uprawia się również warzywa: fasolę szparagową, szpinak, marchew, burak ćwikłowy.

Dorota Łabanowska-Bury
Dorota Łabanowska-Bury
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie w specjalizacji Ochrona Roślin. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w brytyjskich konsorcjum biorącym udział w projekcie UE, a skupiającym się na poszukiwaniu ekologicznych metod ochrony warzyw przed szkodnikami z wykorzystaniem owadów pożytecznych. Był to również wkład w pracę doktorską, którą obroniła w 2008 r. Przez blisko 3 lata pracowała na stanowisku asystenta, później adiunkta w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Podczas studiów odbyła szereg zagranicznych praktyk studenckich, brała udział w wielu krajowych i zagranicznych konferencjach i seminariach naukowych. Od maja 2011 r. pracuje na stanowisku redaktora w „Haśle Ogrodniczym”, „Magazynie Praktycznego Sadownictwa SAD”, a od stycznia 2014 r. prowadzi także miesięcznik „Truskawka, Malina, Jagody”.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl