NawożenieŻywienie warzyw kapustnych

Żywienie warzyw kapustnych

Polska jest największym producentem kapusty w UE. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji (za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA). W światowym eksporcie warzyw kapustnych zajmujemy czwartą pozycję – informował prof. dr hab. Edward Kunicki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając wykład dotyczący agrotechniki uprawy warzyw kapustnych. Prelekcja miała miejsce na spotkaniu dla producentów warzyw zorganizowanym w marcu br. w Charsznicy (woj. małopolskie) przez firmy Enza Zaden Poland, Intermag i DowDuPont.

Żywienie kapustnych
Warzywa kapustne mają duże wymagania pokarmowe, co wynika głównie z faktu budowania przez rośliny dużej masy wegetatywnej. Rośliny bardzo korzystnie reagują na nawożenie organiczne (obornik, kompost, nawozy zielone). Niezależnie od nawożenia doglebowego zaleca się dokarmianie dolistne, szczególnie mikroskładnikami i wapniem. Jest ono niezbędne zwłaszcza w niesprzyjających warunkach uprawowych (np. deficyt wody w glebie), a także w celu poprawy jakości i zdolności przechowalniczej główek.

Profesor zwrócił uwagę, że dość często lekceważonym w uprawie kapustnych pierwiastkiem jest siarka. Jej plonotwórcze działanie wyraża się głównie przez zwiększenie efektywności pobierania azotu, ale też potasu, wapnia i magnezu; wzrost tolerancji na stresowe czynniki abiotyczne oraz wzrost odporności na choroby.

Warto zwrócić uwagę także na fosfor, ponieważ odgrywa on istotną rolę w kształtowaniu się systemu korzeniowego. Dostępność tego pierwiastka dla roślin ogranicza niewłaściwy odczyn gleby (zbyt kwaśny lub zasadowy). Nawożenie fosforem powinno być czynnością standardową w uprawie wiosennej, gdy niska temperatura znacznie ogranicza jego pobieranie. Ważnymi pierwiastkami w uprawie kapustnych są także bor i molibden, które należy stosować profilaktycznie, najlepiej w fazie rozsady lub po posadzeniu roślin – od fazy pięciu liści do fazy, gdy główki osiągną 50% swojej docelowej masy.

Kiedy stosować nawozy mineralne?
Nawożenie fosforowe i potasowe można podzielić na dwie dawki: pierwsza – pod pług, druga – pod bronę (bardziej równomierne rozłożenie w warstwie ornej). Nawozy azotowe stosuje się w dawkach dzielonych: pierwszą przed sadzeniem, kolejne dwie pogłównie – dwa–trzy tygodnie po przyjęciu się rozsady i na początku zwierania się rzędów. W wypadku kapusty pekińskiej fosfor i potas (w formie siarczanu potasu) najlepiej zastosować dwa–trzy tygodnie przed sadzeniem, pod kultywator i pogłównie w dwóch dawkach: pierwszą kilka dni przed sadzeniem rozsady i drugą, gdy rozety osiągną średnicę ok. 10 cm.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Joanna Klepacz-Baniak

Jest to fragment artykułu na temat agrotechniki warzyw kapustnych, który ukazał się w numerze 6/2018 “Hasła Ogrodniczego”.

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl