reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Strona głównaAktualnościZrób to teraz! Ostatnie zabiegi, by kapusta dobrze się przechowała

Zrób to teraz! Ostatnie zabiegi, by kapusta dobrze się przechowała

Plantatorzy kapusty głowiastej przeznaczonej do przechowania muszą zwracać szczególną uwagę na okres przedzbiorczy, w którym należy wykonać ostatnie zabiegi opryskiwania kapusty przed zbiorem. W tym okresie ważna jest strategia ochrony fungicydowej, gdyż choroby przechowywanej kapusty mają swoje źródło w czasie uprawy w polu, szczególnie pod koniec okresu wegetacji.

W uprawie polowej jest pewna grupa chorób infekcyjnych, które mogą wystąpić w okresie przechowywania. Są to: czerń krzyżowych, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, a także w ostatnich latach fuzarioza. Również bakteriozy kapusty są często obserwowane w przechowalniach. Regułą jest, że egzemplarze główek kapusty bez jakichkolwiek zmian chorobowych mogą już być zainfekowane. W warunkach niskiej temperatury w pomieszczeniach przechowalniczych okres inkubacji patogenów w porażonych główkach jest zazwyczaj dłuższy niż w normalnych warunkach wegetacyjnych. W następstwie tego objawy chorobowe pojawiają się po kilku tygodniach od rozpoczęcia składowania. Ponadto w przechowywanej masie roślinnej następują infekcje wtórne, których źródłem są porażone główki kapusty. W efekcie tych procesów symptomy chorób mogą się ujawnić po 2–3 miesiącach. Wówczas plantatorzy notują straty przechowywanej kapusty głowiastej. W optymalnych warunkach przechowywania, czyli w temperaturze 0°C i wilgotności 90–95%, przy zastosowaniu kontrolowanej atmosfery (5% CO₂ i 2,5–5% O₂), straty w głównej mierze powodowane są przez choroby, a nie przez nieodpowiednie parametry w 02przechowalni.

reklama

Charakterystyka chorób na kapuście głowiastej w czasie przechowywania

Czerń krzyżowych
Chorobę dosyć łatwo diagnozować. Należy w pierwszym rzędzie szukać koncentrycznych, ciemno zabarwionych plam, otoczonych najczęściej żółtawą obwódką na dolnych, starszych liściach kapusty. Z czasem plamy pojawiają się na górnych liściach. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza patogen wytwarza warstwę mączystego, ciemnobrązowego nalotu zarodników konidialnych na powierzchni porażonej tkanki. Źródłem infekcji pierwotnej jest grzybnia Alternaria, zwykle zimująca w resztkach roślin pożniwnych, a także w chwastach z rodziny kapustowatych. Porażone nasiona także rozwlekają chorobę. W okresie wegetacji infekcji wtórnych dokonują zarodniki konidialne przenoszone przez wiatr i wodę, powodując infekcję roślin.

Objawy fuzariozy na główce kapusty,|
fot. J. Sobolewski

Szara pleśń
Grzyb Botrytis cinerea, sprawca choroby, jest polifagiem, a więc powszechność tej choroby jest notowana każdego roku. B. cinerea powoduje wodnistość tkanki w miejscu porażenia. Z czasem tworzy się charakterystyczny szary nalot zarodników konidialnych na porażonych miejscach. Zarodniki roznoszone są przez wiatr i wodę.

Zgnilizna twardzikowa
Symptomy choroby charakteryzują się białą, puszystą grzybnią na porażonej tkance z towarzyszeniem czarnych grudek sklerocjów. Sprawca choroby zimuje pod postacią sklerocjów w glebie. Pierwsze infekcje mogą pojawiać się na ogonkach liściowych lub u podstawy liści, widoczne w postaci ciemnobrązowych wodnistych plam.

Fuzarioza kapusty
Choroba jest ostatnio często notowana w Polsce. Patogen grzybowy Fusarium avenaceum ma wielu żywicieli spośród roślin warzywnych, sadowniczych i przemysłowych. Tworzy makro- i mikrokonidia. Pierwsze symptomy choroby występują na liściach w postaci wodnistych plam. W dalszym etapie rozwoju choroby plamy brunatnieją i pokrywają się pomarańczowym nalotem. Sprawca zimuje w formie grzybni w resztkach porażonych roślin. Od zaobserwowania pierwszych objawów do całkowitego zniszczenia główek może upłynąć 3–4 dni.

Bakteriozy

Czarna zgnilizna kapustnych
Sprawca choroby Xanthomonas campestris pv. campestris zimuje na resztkach pożniwnych roślin w glebie i w nasionach. Bakteria ta poraża wiele chwastów z rodziny kapustowatych. Wnika przez wszelkie zranienia tkanki oraz naczynia wodne (hydatody) znajdujące się na krawędziach liści. Objawy choroby mogą pojawić się już po 10–12 dniach od zakażenia w postaci lekko żółknących plam na obrzeżach liści. Plamy te przybierają wkrótce charakterystyczny kształt litery V, ułożonej w kierunku środka liścia. Oprócz żółknięcia blaszki charakterystyczną cechą jest czernienie wiązek przewodzących, postępujące w głąb rośliny. Na przekroju podłużnym widoczne są warstwowo czerniejące liście. Czernienie wiązek przewodzących może rozprzestrzeniać się po całej roślinie.

Mokra zgnilizna bakteryjna
Sprawca Pectobacterium carotovorum powoduje u kapusty objawy w postaci wodnistych tkanek i gnijących plam na liściach i łodygach, które mogą następnie czernieć, a nawet przechodzić w martwicę. Tworzą się też śluzowate zmiany w obrębie liści i głąba, którym towarzyszy nieprzyjemny, zgniły zapach. W zaawansowanych stadiach zmiany mogą prowadzić do całkowitego rozkładu tkanki.

Zwalczanie chorób grzybowych przy pomocy fungicydów
Ponieważ sprawcy chorób, które występują w okresie przechowywania, w większości przypadków infekują kapustę w okresie wegetacji, wymagana jest regularna chemiczna ochrona fungicydowa kapusty w tym czasie. W przypadku planowania przechowywania główek kapusty bardzo ważne jest właściwe zastosowanie fungicydów w okresie przed zbiorami. W tym okresie wymagane jest wykonanie od dwóch do trzech zabiegów środkami grzybobójczymi o działaniu wgłębnym lub układowym. Fungicydy powinny być zastosowane na miesiąc przed zbiorem, zgodnie z zapisami w etykietach. Na podstawie aktualnej pogody (deszczowa czy słoneczna) plantator sam powinien ocenić poziom zagrożenia chorobami i dostosować do nich ilość stosowanych fungicydów. Tabela 1 może być pomocna dla plantatora w podejmowaniu decyzji o ochronie przedzbiorczej kapusty na polu.

Terminy pojawienia się chorób na polu, które występują w okresie przechowalniczym.

Choroba Termin pojawienia się pierwszych objawów Optymalne warunki rozwoju patogenu (temperatura / wilgotność) Terminy zabiegów przedzbiorczych / wybrane grupy fungicydów
Czerń krzyżowych W okresie tworzenia się główek kapusty 20–27°C / 95–99% 4 tygodnie przed zbiorem; strobiluriny, triazole + strobiluriny, karboksymidy + triazole, triazole, anilidy + triazole
Szara pleśń Pod koniec okresu wegetacji 18–20°C / wysoka wilgotność 4 tygodnie przed zbiorem; strobiluriny, anilidy + strobiluriny, triazole + strobiluriny
Zgnilizna twardzikowa Największe zagrożenie w maju i czerwcu 16–22°C / 95–99% 2 tygodnie przed zbiorem; anilidy + triazole
Fuzarioza kapusty W sierpniu, najczęściej pod koniec okresu wegetacji 3–32°C Brak środków; fungicydy z difenokonazolem stosowane przeciwko innym chorobom zmniejszają nasilenie fuzariozy
Czarna zgnilizna kapustnych Tworzenie się główek kapusty 27–30°C / częste opady Brak środków
Mokra zgnilizna bakteryjna Końcowy etap rozwoju w okresie wegetacji 25–30°C / częste opady Brak środków


Działania niechemiczne ograniczające rozwój chorób

Nie należy zapominać o pewnych elementach niechemicznych, ograniczających rozwój chorób w okresie wegetacji. Ich przestrzeganie zapewni większą zdrowotność roślin, a tym samym ograniczy straty w przechowalni. Szczególnie dotyczy to ograniczenia rozwoju bakterioz. Fungicydy chroniące kapustę przed patogenami grzybowymi nie działają na bakterie. W programie ochrony nie ma aktualnie środków zarejestrowanych przeciwko chorobom bakteryjnym, dlatego ważne są wszelkie działania niechemiczne.

Wyróżnia się:

  • unikanie produkcji kapustowatych na tym samym polu przez wiele lat (ogranicza to nagromadzenie populacji patogenów, w tym patogenicznych bakterii atakujących kapustę),
  • wybór plantacji, gdzie woda nie stagnuje na polu,
  • wysiew zdrowych nasion,
  • zwalczanie chwastów,
  • stosowanie odmian kapusty z cechami odporności na poszczególne choroby.

dr inż. Jan Sobolewski

Skierniewice

Artykuł pochodzi z

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]