reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaAktualnościMrożone i świeże warzywa: co dzieje się na rynku w sezonie 2024/25?

Mrożone i świeże warzywa: co dzieje się na rynku w sezonie 2024/25?

Polska produkcja mrożonych warzyw wzrosła. W górę poszybował również eksport, szczególnie w przypadku przetworzonych ziemniaków. Przeczytaj, aby dowiedzieć się, dlaczego światowa produkcja pomidorów może znacząco spaść w 2025 roku i jak kształtują się ceny kapusty, cebuli i ziemniaków. 

Mrożone warzywa. Co dzieje się na rynku?

W pierwszych 8 miesiącach sezonu 2024/25 (lipiec-luty), jak wskazują eksperci PKO Banku Polskiego, krajowa produkcja mrożonych warzyw w firmach zatrudniających 50 i więcej osób zwiększyła się o 3% r/r. To drugi z kolei wzrost w ujęciu rocznym. Tak czy inaczej, produkcja wciąż pozostaje niższa względem sezonu 2021/22 (-3%).

reklama
Baner PORW 2025

W podobnym wymiarze, jak przekazują eksperci PKO Banku Polskiego, wzrósł polski eksport. Łącznie od lipca 2024 do stycznia 2025 był wyższy o 3% r/r (GUS). W dużym stopniu, biorąc pod uwagę wskazany okres, zwiększyła się sprzedaż mrożonych, przetworzonych ziemniaków, a konkretnie popularnych frytek. Wzrosła o 28% r/r.

– Wolumen przewyższył ten notowany przed wojną na Ukrainie, która z uwagi na duży udział Rosji w strukturze polskiego eksportu, mocno odbiła się na wynikach handlu zagranicznego. Eksport do Rosji został zmarginalizowany, notując spadek o 77% r/r, a głównym motorem wzrostu były zwiększone wysyłki do Niemiec – czytamy.

Produkcja pomidorów. Czego się spodziewać?

– Według WPTC (World Processing Tomato Council) światowa produkcja pomidorów do przetwórstwa w 2025 roku może zmaleć o 11,5% do 40,5 mln t, co będzie wynikiem zmniejszonych zbiorów w Chinach i w Hiszpanii – odpowiednio o 41% i 22%. Przyczyną jest m.in. spadek powierzchni upraw z uwagi na obniżki cen w 2024 roku. Prognozy zbiorów na początku roku obarczone są dużym ryzykiem, niemniej w ostatnich 10 latach przeciętnie odchylenie lutowych szacunków WPTC od finalnych zbiorów nie przekraczało 2% – czytamy w raporcie.

Nieco bardziej zróżnicowana może okazać się sytuacja w zakresie pomidorów spod osłon. – Według prognoz branżowych, na które w marcu powoływało się S&P Global, produkcja we Francji w 2025 ukształtuje się na zbliżonym poziomie jak rok wcześniej. Włochy przewidują spadek produkcji, podczas gdy Hiszpania spodziewa się wzrostu w wyniku zmian struktury produkcji warzyw w tym kraju – informuje Departament Analiz Ekonomicznych.

Mało dynamiczne ceny warzyw. Co ma na to wpływ?

Import pomidorów spoza UE, biorąc pod uwagę ostatnie miesiące 2024 i początkowy okres 2025 roku, pozostawał mniej dynamiczny. Trend, zdaniem ekspertów PKO Banku Polskiego, mógł przyczynić się do wzrostów cen. Przeciętna cena pomidorów okrągłych w UE w lutym 2025 roku, według KE, wynosiła bowiem 110 EUR/100 kg i była wyższa o 12% r/r. Warto dodać, że wciąż dużym wyzwaniem dla producentów, pozostają wysokie koszty energii.

– Na ogół sezonowe wzrosty cen warzyw są mało dynamiczne. W I kwartale 2025 roku wzrosty utrzymywały ceny kapusty – z uwagi na mniejszą podaż w kraju i zwiększony popyt zagraniczny. W lutym 2025 roku, zdaniem IERiGŻ, były wyższe o 23% r/r. Tańsza o 25% r/r pozostawała cebula. Odbudowa unijnej podaży przekłada się również na spadki cen przetworów – ceny mrożonej cebuli w marcu (za S&P) zmalały w skali rocznej o 34%. Spadki utrzymały się w przypadku ziemniaków – według GUS w lutym przeciętna cena skupu była niższa o 10% r/r – czytamy.

Jakie są perspektywy na rynku warzyw w 2025 roku?

– Według S&P Global zapasy cebuli w UE są wysokie, a globalny rynek charakteryzuje nadpodaż sugerująca możliwość utrzymania ujemnej rocznej dynamiki cen tych warzyw do końca sezonu 2024/25. Niemniej, ceny w najbliższych miesiącach będą kształtowane podażą warzyw wczesnych. Czynnikiem ryzyka jest zagrożenie suszą rolniczą – według monitoringu European Drought Observatory (stan na początku kwietnia 2025) – dotyczy ono głównie Europy Wschodniej, ale też częściowo dużego obszaru Polski – zauważają eksperci PKO Banku Polskiego.

reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]