AktualnościSojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki

Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki

W Warszawie 19 września rozpoczął się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Owoców i Warzyw organizowany przez AIAM5 oraz Krajową Unię Producentów Soków. To dwudniowe wydarzenie organizowane jest co roku w innym miejscu na świecie, tym razem odbywa się w Polsce, gdzie eksperci z 30 państw omawiają tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.


Podczas uroczystego otwarcia Kongresu przedstawiciele państw członkowskich AIAM5 podpisali wypracowaną wcześniej Deklarację. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać wszelkie działania oraz inicjatywy promocyjno-informacyjne, mające na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców poprzez wymianę dobrych praktyk, w szczególności popularyzację idei „5 a day”. W Deklaracji członkowie Sojuszu zobowiązują się m.in. do wspierania inicjatywy Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców poprzez skierowane do krajowych rządów działań podejmowanych w ramach Globalnego Planu Działania na rzecz Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych 2013-2020.

Niski poziom konsumpcji owoców i warzyw to duże wyzwanie w skali całego świata, gdyż skutkuje problemami zdrowotnymi ludności, w tym nadwagą i chorobami cywilizacyjnymi. Aby zapobiec tym negatywnym tendencjom w wielu krajach uruchomiono kampanie promujące spożycie tych produktów pod postacią pięciu porcji owoców i warzyw oraz soków. Wokół kampanii „5 a day” zawiązał się międzynarodowy sojusz 30 państw, czyli organizacja AIAM5.

– Naszym celem jest zwrócenie uwagi rządów poszczególnych krajów, instytucji i władz międzynarodowych oraz przedstawicieli różnych sektorów na to, jak ważnym tematem jest kwestia spożycia warzyw i owoców. Co roku spotykamy się na Kongresie, by podsumować nasze aktywności oraz podpisać Deklarację dotyczącą tego, czym zajmowaliśmy się w ciągu całego roku – powiedział Manuel Monino Gomez Koordynator AIAM5 Globalnego Sojuszu na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”.

Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków powiedział: “podpisując Deklarację każde z państw, także Polska, zobowiązuje się, że owoce i warzywa należy uznać za priorytet w politykach promocji zdrowia oraz politykach zapobiegania i kontroli chorób związanych z odżywianiem, nawyków żywieniowych. Jesteśmy zobowiązani, że będziemy dbać o poprawę warunków ekonomiczno-społecznych, wspierać lokalną produkcję rolną, edukować w zakresie żywienia oraz inicjować, popularyzować i wspierać prace naukowe związane z potwierdzeniem właściwości owoców i warzyw i ich rozpowszechnianiem szerokiemu gronu odbiorców”.

Przeczytaj także o czym mówiono w trakcie kongresu: Innowacje w sektorze owoców i warzyw. Polityka prozdrowotna

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Manuel Monino Gomez z AIAM5, Barbara Groele z KUPS


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl