Przędziorek, wciornastek, mączlik – trzy szkodniki zagrażające uprawie ogórka szklarniowego

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Ochrona biologiczna w ogórku szklarniowym

Naszym gościem w kolejnym odcinku „Rozmów o warzywnictwie” jest Paweł Rudzki z firmy Koppert Polska, który opowie o zwalczaniu szkodników w uprawie ogórka pod osłonami.

Przędziorek, wciornastek i mączlik – to trzy najważniejsze szkodniki w uprawie ogórka pod osłonami ???.

? Jak zabezpieczyć uprawę przed tymi szkodnikami
? Jakie produkty biologiczne zastosować, by uchronić uprawę przed tymi szkodnikami?

Zdaniem eksperta Pawła Rudzkiego z firmy Koppert stosowanie ochrony biologicznej jest już standardem w uprawie ogórka pod osłonami. Pojawienie się szkodników jest ściśle powiązane m.in.: z temperaturą, wilgotnością powietrza oraz porą roku. Przędziorek może pojawiać się od stycznia we wczesnych nasadzeniach ogórka w obiektach uprawowych, ale jego populacja “nabiera rozpędu” gdy pojawia się więcej słońca. 

Zapobiegawczo lub po zauważeniu pierwszych oznak występowania szkodników: wciornastka, mączlika i przędziorka najlepiej zastosować produkty biologiczne: Spical-Plus ?, Swirski-Mite Plus ?. Rozłożenie saszetek w drugim, trzecim tygodniu uprawy zabezpiecza prewencyjnie przed ogniskiem populacji tych szkodników, ale należy pamiętać, że nie zwalnia to producenta ze stałego monitoringu roślin.

Zapraszamy do wysłuchania wskazówek w ochronie biologicznej ??? szklarniowego: ⤵️⤵️⤵️⤵️

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności