Na początku marca br. reprezentanci firm nasiennych Agro-Ekspert, Enza Zaden oraz Takii Seed wraz z grupą plantatorów warzyw odwiedzili hiszpańskiego producenta rozsad warzyw – firmę Babyplant niedaleko Murcji. Produkcja rozsad prowadzona jest w miejscowościach Santomera oraz Orihuela.
Technologia produkcji rozsad warzyw jest podobna do tej, jaką stosuję się w profesjonalnych firmach produkujących rozsadę w Polsce. Firma dysponuje oddzielnymi obiektami do produkcji rozsady w jakości ekologicznej. Tylko niewielka część obiektów jest ogrzewana. Nie są to typowe szklarnie, a raczej wielonawowe tunele z polietylenu. Oprócz produkcji rozsady uczestnicy wyjazdu mieli okazję zobaczyć uprawę cebuli z rozsady, którą wysadzono w pole 2 marca 2019 r. w miejscowości Aspe. Wysadzano tu cebulę wysiewaną po 4, 5 nasion w jednej komórce. Tej wielkości rozsada cebuli jest sprowadzana również do Polski i sadzona z przeznaczeniem na najwcześniejsze zbiory. W tym samym dniu zobaczyliśmy także uprawę cebuli również z rozsady, ale wysadzonej w pole w listopadzie 2018 r. Cebule te były już gotowe do zbioru (FILM: Cebula od sadzenia do zbioru) W tym przypadku nasiona cebuli wysiewano pojedynczo w komórce. Podczas wyjazdu odwiedziliśmy również obieralnię cebuli – Larrosa & Serrano w miejscowości Cox. Pomimo, że w minionym roku plony cebuli w Hiszpanii były wysokie, to jednak firma ta sprowadzała również cebulę z Peru. Transportowana jest ona drogą morską przez trzy tygodnie. Początek marca w tym rejonie Hiszpanii to również czas zbiorów brokułów. Tegoroczny sezon nie rozpoczął się tam najlepiej, ze względu na upały i suszę, które negatywnie wpłynęły na jakość dorastających róż.
Fotoreportaż “Cebula w Hiszpanii” zobaczycie tylko na naszym portalu. Zapraszamy do obejrzenia:
Tekst, fot. A. Andrzejewska

