Polski producent rozsad warzyw – Grupa Mularski ma w ofercie rozsadę cebuli już od kilku sezonów. Do ubiegłego roku cebula z rozsady była uprawiana na niedużą skalę, ale w tym roku, ze względu na wysokie ceny cebuli, zainteresowanie plantatorów tym produktem znacznie wzrosło. Sporo upraw założono m.in. na Kujawach.
Jak przekazywał Daniel Babij – dyrektor sprzedaży rozsady w Grupie Mularski, wyprodukowanie rozsady cebuli w zależności od odmiany wynosi od 35 do 40 dni. Do pojedynczej komórki wysiewa się po 3–4 nasiona cebuli.


Zalecana przez firmę obsada roślin na jednostce powierzchni to ok. 100 tys. komórek (po 3-4 rośliny) na hektar. W tym roku cebulę posadzono w pole w pierwszej połowie kwietnia.




Niestety tegoroczna pogoda w początkowym okresie wegetacji wyjątkowo nie sprzyjała wegetacji roślin. Od kwietnia przez cały maj występowały przymrozki oraz susza. Kondycję roślin osłabiły również czerwcowe upały. Przebieg warunków pogodowych spowodował spowolnienie wzrostu roślin i opóźnienie zbiorów sięgające nawet miesiąca, w porównaniu z innymi latami, w których uprawiano cebulę z rozsady, ale mimo wszystko efekty uprawy są zadowalające. Rośliny przyjęły się po posadzeniu w pole i dobrze się ukorzeniły.


W trakcie wegetacji wymagały przede wszystkim nawadniania, ponieważ ilość opadów deszczu w tym rejonie Polski była niewystarczająca dla wzrostu cebuli. Plantatorzy informowali, że nawadniali cebulę od 6 do nawet 10 razy. Plantacje były wolne od chwastów, ponieważ w przypadku produkcji cebuli z rozsady dużo łatwiej zwalczać chwasty niż w uprawie cebuli z siewu. Dość wcześnie cebula wymagała ochrony przeciwko Stemphylium. Sporo zabiegów trzeba było wykonać na wciornastka, który licznie żerował na wielu plantacjach cebuli. Pod koniec lipca większość odmian cebuli uprawianej z rozsady zaczęła załamywać szczypior.




Ideą uprawy cebuli z rozsady było uzyskanie jak najwcześniejszego plonu, do sprzedaży w pęczkach ze szczypiorem, ale możliwe jest również dłuższe przetrzymanie roślin w polu, aż do wytworzenia suchej łuski. Część z odmian uprawianych z rozsady nadaje się do przechowywania.
Materiał przygotowała A. Andrzejewska, Redaktor Naczelna miesięcznika “Warzywa”

