Druga połowa marca to czas wysadzania w pole cebuli z dymki. 18 marca br. mieliśmy okazję zobaczyć jak przebiega wysadzanie dymki w jednym z gospodarstw na Kujawach.
Wysadzano tam dymkę z holenderskiej firmy Broer, współpracującej z firmą Bejo Zaden. Jak przekazywali specjaliści od uprawy dymka wymaga starannego przygotowania stanowiska. Ponadto materiał nasadzeniowy powinien pochodzić z pewnego źródła. Cebule muszą być odpowiedniego kalibrażu, zdrowe, bez uszkodzeń. Przed sadzeniem trzeba odpowiednio obliczyć obsadę roślin na jednostce powierzchni.
Obejrzyj VIDEO: Sadzenie dymki na Kujawach
Warto wiedzieć, że im wyższe zagęszczenie dymki tym wcześniejszy, ale niższy plon. Przy niższym zagęszczeniu cebul na polu plon będzie późniejszy, ale wyższy. Podczas sadzenia zaleca się częstą kontrolę zagęszczenia. W Holandii najczęściej sadzi się od 18 do 20 szt. dymki na mb. Po posadzeniu dymka powinna być przykryta warstwą gleby o grubości 3–5 cm.
Podczas jednego z branżowych szkoleń zorganizowanych przez firmę Bejo Zaden, specjalista z firmy Broer – Ron Spaans informował, że ilość dymki na 1 ha zależy od:
- typu sadzarki jaką jest wysadzana;
- liczby cebul w 1 kilogramie;
- liczby cebul na metr bieżący.
Polecał on, żeby obliczając ilość dymki potrzebnej na 1 ha skorzystać z następującego wzoru: 10 000/(szer. zagonu w m) x ((ilość szt. na mb) x (liczba rzędów na jednym zagonie))
Przykład: sadzarka 1,5 m i 4 rzędy
310 cebul w 1 kg
16 cebul na mb
(10 000/1,5) x (16 x 4) = 426 667 cebul/1 ha
426 667/310 szt. = 1376 kg/ha
W przypadku sadzarki o szerokości 1,8 m i 6 rzędów:
1,8 m i 6 rzędów
320 cebul w 1 kg
18 cebul na mb
10 000/1,8 x (18 x 6) = 600 000
600 000/320 = 1875 kg/ha
Tekst i foto: A.Andrzejewska