Lustracja plantacji selera korzeniowego w wielu gospodarstwach w Polsce pokazuje, że rośliny są w dobrej kondycji. Jednak producenci obawiają się, że spadki temperatury wiosną mogą przyczynić się do ich jarowizacji.


Jak informuje mnie Marcin Dąbrowski z firmy BASF (marka Nunhems): Jestem dobrej myśli, ale występują obawy wśród producentów. Młode rośliny selera korzeniowego są bardzo wrażliwe na spadki temperatury, w efekcie czego mogą zjarowizować. Jest jeszcze za wcześnie by to ocenić. Chłodna aura wiosną opóźniła wegetację, w niektórych gatunkach nawet o dwa, trzy tygodnie. W ostatnim czasie na wielu plantacjach selera obserwuje nalot mszycy – informuje Marcin Dąbrowski.


W uprawie uprawie selera groźny jest przędziorek chmielowiec, występujący pospolicie w Polsce, stanowiąc duże zagrożenie, szczególnie podczas suchej i gorącej pogody. Osobniki dorosłe oraz larwy żerują na dolnej stronie liści. Jak informuje mnie Marcin Dąbrowski: Wciąż nie odnotowałem na plantacjach selera żerowania przędziorków, ale niestety to tylko kwestia czasu, gdyż wysoka temperatura jest ich sprzymierzeńcem. W tym celu należy prowadzić lustrację roślin czy nie ma charakterystycznych objawów żerowania przędziorka.
Warzywa na Facebook – kliknij tu i polub nasz profil


Na polach selera korzeniowego są już wykonane pierwsze zabiegi fungicydowe oraz herbicydowe. Jednak w wielu przypadkach występują uszkodzenia plantacji po zabiegach odchwaszczania. Do najczęściej obserwowanych objawów fitotoksycznego działania herbicydów należą chlorozy blaszek liściowych, w postaci pojedynczych plamek, bądź żółknięcia całych blaszek – informuje M. Dąbrowski.


Na chwilę obecną cena selera korzeniowego (ubiegłoroczny) jest na niskim poziomie ok. 2,2 zł/kg, z kolei ten spod tuneli, pakowanego w wiązki (10 szt.) – 2-2,5 zł/szt.- informuje M. Dąbrowski.




Jak przedstawia się sytuacja na rynku selera korzeniowego w Holandii, we Francji?
Wiosna w innych krajach Europu także była bardzo chłodna, tam również notowane są opóźnienia w wegetacji roślin. We Francji, na plantacjach selera wysadzonego w 10. tygodniu pojawiają się już pierwsze pędy kwiatostanowe. W Holandii kończą się zapasy selera w przechowalniach, a jakość tego, który zalega w magazynach jest już coraz gorsza. Na chwilę obecną w tym kraju cena oscyluje na poziomie 0,25 euro/kg. Na holenderskim rynku wciąż nie ma świeżorynkowego towaru. Spekuluje się, że pojawi się Luka sprzedażowa, na której mogą wygrać nasi producenci. Zapasy starego towaru już im się kończą, a nowego wciąż nie ma… Mam nadzieje, że ten niedobór wywinduje cenę selera w Polsce – dodaje M. Dąbrowski.