reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
lepinox
reklama
Strona głównaAktualnościSeler korzeniowy: Zasiej teraz, posadź w maju, zbierz jesienią, przechowuj do wiosny...

Seler korzeniowy: Zasiej teraz, posadź w maju, zbierz jesienią, przechowuj do wiosny…

Za najlepszy czas na sadzenie rozsady selera w polu uznaje się drugą połowę maja. Producenci, którzy decydują się na samodzielną produkcję rozsady, już teraz rozpoczynają siew nasion do tac rozsadowych wypełnionych substratem torfowym.

W przydomowej mnożarce Adama i Marzeny Ropów w Igołomi obecnie trwają intensywne prace związane z siewem nasion selera bezpośrednio do wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym. Producenci wybierają sprawdzone odmiany selera z przeznaczeniem do długiego przechowywania: REX, PRINZ, MARKIZ. Nasiona są otoczkowane, dzięki czemu możliwy jest siew bezpośrednio do tac rozsadowych zawierających 260 otworów.

reklama
Baner PORW 2025
Do wielodoniczek zawierających 260 otworów umieszczane są nasiona selera
Wielodoniczki przed siewem są wypełnione substratem torfowym
Siew nasion selera w gospodarstwie Adama Ropy

Bezpośrednio po siewie nasion producent zastosowuje biologiczny produkt grzybobójczy, zawierający zarodniki pożytecznego antagonistycznego grzyba Trichoderma harzianum T-22.

Do siewu nasion wykorzystywany jest siewnik warzywniczy

Po skiełkowaniu nasion A. Ropa zastosuje preparat Bactim Receptor, biopreparat szczególnie polecany do podlewania, fertygacji upraw warzyw na stanowiskach, na których notuje się zwiększone nasilenie nicieni. Zawiera unikalną kompozycję grzybów mikoryzowych, grzybów saprofitycznych i promieniowców. Biopreparat ogranicza porażenia systemu korzeniowego przez nicienie i inne szkodliwe organizmy
.

W gospodarstwie państwa Ropów w Igołomi uprawianych jest ok. 1 mln szt selera rocznie. 

Czytaj także:https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/1-milion-sztuk-selera-korzeniowego-w-sezonie-2021-czas-na-sadzenie-roslin-w-gospodarstwie-adama/?fbclid=IwAR2mp778EI0Ca19GVGQrfduQgjdtljsV4KokJDMHeqJCFFAA0MF7gUBMAW8

 

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama
warzywa egzemplarz darmowy bezpłatnie

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]