768×100 – Plantpress – Komunikaty warzywnicze

Siew ogórka polowego

Już blisko połowa maja, producenci rozpoczynają przygotowania do siewu ogórka. Warto pamiętać, że ogórek należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Młode rośliny wczesną wiosną narażone są na wystąpienie chłodów i przymrozków. Dlatego najlepszym terminem wysiewu nasion (zaprawionych, dobrej jakości) jest 10-20 maja.

Uprawa ogórka wymaga gleb szybko nagrzewających się, o dobrej strukturze, zasobnych w składniki pokarmowe. Szybkie i równomierne wschody nasion w dużej mierze przesądzają o powodzeniu uprawy. Nasiona powinny być wysiewane w ciepłą i wilgotną glebę. Dopiero na starannie przygotowanym stanowisku należy wykonać siew nasion.

W gospodarstwie Państwa Kąkol w Russowie k. Kalisza, którzy profesjonalnie zajmują się kwaszeniem ogórków w Czajkowie, w ubiegły piątek (tj. 10 maja) rozpoczęto siew ogórka gruntowego. Bezpośrednio przed siewem uprawiono pole agregatem Lemken Kompaktor z wałem, w celu  zapewnienia dobrego podsiąkania wody potrzebnej do kiełkowania. Zaprawione nasiona były siane trzyrzędowym siewnikiem włoskiego producenta Agricola Italiana w zagęszczeniu 45 tys. nasion/ha. Ogórek siano w rzędach oddalonych od siebie o 135 cm, z kolei w rzędach co 18 cm. W tym gospodarstwie jakość gleby umożliwiła siew nasion na głębokość 2 cm.

Bezpośrednio po siewie wykonano oprysk herbicydem Command 480 EC w dawce zgodnej z Programem Ochrony Roślin.

Wybór odmiany

Mówi się, że połową sukcesu jest wybór odpowiedniej odmiany. Państwo Kąkol stawiają tylko na sprawdzone odmiany. Monisia F1, jest to ogórek partenokarpny, jej rośliny charakteryzują się silnym wigorem, z umiarkowaną tendencją do tworzenia i wzrostu pędów bocznych. Otwarty pokrój roślin umożliwia łatwe prowadzenie i zbiór owoców. Owoce są kształtne, wyrównane, cylindryczne, zachowujące dobrą proporcję między długością i średnicą, bardzo dobra jakość i trwałość po zbiorze. Jak informują producenci w bieżącym sezonie uprawa tej odmiany zwiększy się o jeden hektar (3 ha), ze względu na bardzo dobrą jakość kiszonego towaru.

W strukturze zasiewów oprócz odmiany Monisia występują również Octopus (2ha) oraz i  Nadusha (1,5 ha). 

AW
Fot. Mariusz Kąkol, Seminis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności