Od 30 do 70 proc. wzrósł koszt opakowań do konfekcjonowania warzyw. Od marca sukcesywnie drożeją kartony, łuszczki. Koszt tych opakowań czasem przebija produkty o niskiej wartości, tak przedstawia się to w przypadku tanich warzyw np. cukinii, kapusty. W Polsce brakuje wewnętrznego systemu obiegu opakowań wymiennych – informuje Paweł Myziak, członek zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej.


W tym roku wszyscy mocno odczuwają wzrost cen opakowań do konfekcjonowania warzyw. Największy problem jest w przypadku tanich warzyw, takich jak kapusta młoda, albo warzyw, które pakowane są w małych ilości. Wówczas koszt opakowania dorównuje lub przewyższa cenę warzyw. Tak szybkiego wzrostu cen opakowań w dość krótkim czasie nie widziałem od kilkunastu lat. Dziś koszt opakowania do jednej sztuki kapusty wynosi 0,5 zł. (Dziś kapusta oscyluje na poziomie 1 zł/szt!) – informuje Paweł Myziak i jak dodaje: Europejskie fabryki tektury nie produkują tyle surowca co należy. Nie dysponują zapasem, zwykle produkują pod zamówienie na tzw. przedpłaty. Obecnie jest to towar deficytowy, więc trzeba dłużej na niego czekać.
Powodów podnoszenia cen tektury może być kilka. Wzrost kosztów zakupu makulatury, podstawowego surowca do wytwarzania papieru używanego do produkcji tektury opakowaniowej. Drugi powód to pandemia, która mogła przyczynić się do zwiększenia popytu na kartonowe opakowania (większa sprzedaż różnego rodzaju produktów przez internet). Jak informuje nas Paweł Myziak, w Polsce brakuje wewnętrznego systemu obiegu opakowań wymiennych oraz wytwórni kartonów.
Niestety za te podwyżki zapłacimy wszyscy, a zwłaszcza konsumenci!









