Serifel® – nowy biologiczny fungicyd

Szara pleśń
Szara pleśń

W ofercie firmy BASF pojawiły się nowości, które są dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologiczny. Jednym z nich jest Serifel, fungicyd mikrobiologiczny w postaci proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP) przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed szarą pleśnią i innymi chorobami grzybowymi.

Substancja czynną środka jest bakteria naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens, wykazująca działanie fungistatyczne i fungicydowe poprzez
zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni patogena. 

Preparat można stosować w uprawie wielu gatunków warzyw m.in.:

  • Pomidor, papryka, bakłażan (w uprawie w szklarni i pod osłonami) przeciwko szarej pleśni;
  • Sałata głowiasta, roszponka, cykoria sałatowa, endywia, szpinak, rokietta siewna (rukola) (w uprawie w szklarni i pod osłonami) przeciwko szara pleśń, zgniliźnie twardzikowej.

Maksymalna, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha.

Serifel został zakwalifikowany przez Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Produkt można stosować z adiuwantami poprawiającymi przyczepność, rozprowadzenie środka na powierzchni rośliny oraz ograniczające spływanie. Serifel nie wykazuje działania systemicznego ani translaminarnego, dlatego też nie jest konieczne wspomaganie pobierania środka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności