Serifel® – nowy biologiczny fungicyd

Szara pleśń
Szara pleśń

W ofercie firmy BASF pojawiły się nowości, które są dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologiczny. Jednym z nich jest Serifel, fungicyd mikrobiologiczny w postaci proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP) przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed szarą pleśnią i innymi chorobami grzybowymi.

Substancja czynną środka jest bakteria naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens, wykazująca działanie fungistatyczne i fungicydowe poprzez
zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni patogena. 

Preparat można stosować w uprawie wielu gatunków warzyw m.in.:

  • Pomidor, papryka, bakłażan (w uprawie w szklarni i pod osłonami) przeciwko szarej pleśni;
  • Sałata głowiasta, roszponka, cykoria sałatowa, endywia, szpinak, rokietta siewna (rukola) (w uprawie w szklarni i pod osłonami) przeciwko szara pleśń, zgniliźnie twardzikowej.

Maksymalna, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha.

Serifel został zakwalifikowany przez Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Produkt można stosować z adiuwantami poprawiającymi przyczepność, rozprowadzenie środka na powierzchni rośliny oraz ograniczające spływanie. Serifel nie wykazuje działania systemicznego ani translaminarnego, dlatego też nie jest konieczne wspomaganie pobierania środka.

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności