765x200_Cracovia_horti_timac

Fertygacja dla profesjonalistów

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Warzywnictwo polowe - fertygacja
fot. A. Czerwińska-Nowak

Fertygacja jest to metoda nawożenia roślin pozwalająca precyzyjnie podawać roślinom składniki pokarmowe w dawkach dostosowanych do ich aktualnych potrzeb.

Fertygację wykorzystuje się najczęściej w uprawach polowych gatunków, które są podatne na niedobory wody lub w przypadku gdy producentowi zależy na uzyskaniu jak najwyższej jakości plonu. Mowa tu głównie o truskawkach, malinach, borówce amerykańskiej ale także w warzywach: ogórkach, papryce, pomidorach, brokułach. Fertygację wykorzystuje się również w uprawach pod osłonami gdzie stanowi ona element wręcz niezbędny.

Dzięki fertygacji wykorzystane zostają składniki pokarmowe zawarte w wodzie (głównie Mg, Ca, P, K oraz mikroelementy). Można ponadto ustalić odpowiednie pH podawanej pożywki co ułatwia pobieranie przez rośliny makro i mikroelementów. Kolejnym parametrem, którym możemy sterować łącząc nawożenie z nawadnianiem jest EC pożywki (przewodność elektryczna będąca odzwierciedleniem stężenia) dzięki czemu unika się uszkodzenia systemu korzeniowego roślin wywołanego zbyt dużą koncentracją składników odżywczych i dostosowuje się je do odpowiedniej fazy wzrostu roślin.

Dostarczanie przez cały okres wegetacyjny optymalnych ilości składników pokarmowych zapewnia lepsze parametry jakościowe plonów. W razie niekorzystnych warunków pogodowych można szybko reagować zmieniając stężenie lub skład pożywki tak, aby ograniczyć skutki stresu.

Decydując się na fertygację należy dobrze przemyśleć wybór odpowiednich nawozów. Firma Intermag proponuje specjalistyczne nawozy do fertygacji z serii Dropfert. Nawozy Dropfert pozwalają prawidłowo przygotować pożywkę dla poszczególnych gatunków roślin. 

Nawozy do fertygacji DropFertCzerwiec to intensywny okres uprawy ogórka w gruncie, który zaczyna nam owocować i potrzebuje dużych ilości potasu. Firma INTERMAG zaleca w tej uprawie DROPFERT 9/10/36+micro o składzie, który w odpowiedniej ilości zaspokaja zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Powyższy nawóz będzie bardzo dobrym rozwiązaniem także w uprawie papryki czy pomidora.

Warzywa pod osłonami - fertygacja
fot. A. Czerwińska-Nowak

W chwili obecnej główne uprawy sadownicze, w jakich stosujemy fertygację, to borówka amerykańska, której fertygację opieramy o gotowy nawóz specjalnie przygotowany dla tego gatunku: DROPFERT BORÓWKA 14,5/7,5/18,5+micro, dodając go do pożywki. Borówka to roślina kwasolubna i należy pamiętać, o odpowiednim zakwaszeniu wody używanej do przygotowania pożywki, by utrzymać odpowiednie pH podłoża.
Jeżeli zajmujemy się uprawą maliny, rozwiązaniem jest DROPFERT 9/10/36 + micro, gdzie mamy zmniejszoną ilość azotu, a malina w trakcie owocowania nie potrzebuje dużych ilości tego składnika.

Podstawą do ułożenia prawidłowego nawożenia fertygacyjnego jest analiza wody, której używamy do podlewania plantacji. Dzięki analizie unika się wielu błędów nawozowych i podaje tylko takie ilości składników pokarmowych jakich potrzebuje roślina w danej fazie wzrostu.

Artykuł sponsorowany INTERMAG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności