Wzrosły koszty produkcji oraz wynagrodzenie pracowników, a pogoda nieustannie serwuje nam przeróżne „niespodzianki”… Tymczasem, ceny szparagów na rynkach hurtowych spadają w zawrotnym tempie.
Koszty produkcji to temat doskonale nam znany… Wzrosły ceny nawozów, środków ochrony roślin i wielu innych surowców wykorzystywanych w uprawach. Warto także pamiętać, że producenci szparagów muszą liczyć się z koniecznością zatrudnienia licznej kadry pracowniczej. Warzywo jest bowiem zbierane ręcznie. Wynagrodzenie dla pracowników to natomiast kolejne koszty, które wzrosły wraz z biegiem czasu. O ile początek sezonu wydawał się optymistyczny, tak kolejne tygodnie już takie nie są… Ceny uzyskiwane przez producentów szparagów spadają.
W momencie pojawienia się warzywa na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach oscylowały one na poziomie 44,00-46,00 zł za kilogram. Niedługo później nastąpiły korekty. Aktualnie producenci mogą oczekiwać stawek rzędu 18,00-28,00 zł, a najczęściej spotykane to 23,00-24,00 zł za kilogram. Idąc dalej… Na rynku hurtowym w Łodzi ceny szparagów na początku sezonu kształtowały się na poziomie około 43,00 zł za kilogram. Obecnie także notuje się tendencję spadkową, a producenci na Zjazdowej mogą otrzymać 26,00-34,00 zł za kilogram.
Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza w Poznaniu nie różni się od poprzednich pozycji. Szparagi osiągają w tamtejszych stronach ceny na poziomie 12,00-14,00 zł za 0,5 kilogramowy pęczek, czyli 24,00-28,00 zł za kilogram. Niewielką różnicę względem rynku w Poznaniu możemy dostrzec, gdy spojrzymy na notowania cenowe, które udostępnia Giełda Kaliska. Producenci szparagów na omawianej giełdzie mogą spodziewać się stawek rzędu 24,00-26,00 zł za kilogram.