Egipscy eksporterzy mówią na łamach serwisów informacyjnych o znacznie niższej produkcji cebuli. Sezon rozpoczął się teoretycznie w połowie lutego, ale nikt nie ukrywa, że produkcja będzie niższa o 60 procent względem ubiegłego roku.
Jeden z eksporterów wyjaśnia na łamach freshplaza.com, że rolnicy w tym sezonie zdecydowali się na uprawę pszenicy. Wiedząc, że Ukraina boryka się ze znaczącymi problemami, uznali, że skorzystają na wypełnieniu tej luki.
Poza tym, ubiegłoroczny sezon nie był zbyt sprzyjający dla producentów cebuli. Ceny sprzedaży nie pokrywały kosztów produkcji, co jeszcze bardziej zmotywowało egipskich producentów do zmian.
W rezultacie podaż jest znacząco mniejsza, a ceny wyższe.
Egipscy eksporterzy są również świadomi, jak wygląda sytuacja na rynku europejskim. Wiedzą, że wszyscy odczuwają niedobory cebuli i mają nadzieję na dobry biznes pomimo, że nie dysponują takimi wolumenami jak przed rokiem.
Źródło: freshplaza.com