Bracia Gębala i ich pomidorowy biznes w Ładnej

W pierwszym tygodniu listopada pomidory były nadal w dobrej kondycji.

To już końcówka sezonu pomidorowego w gospodarstwie braci Gębala w Ładnej koło Tarnowa. Producenci postawili na nietuzinkowy smak owoców, bo tylko na takie mają zapotrzebowanie na lokalnym rynku w Tarnowie. 

W niewielkiej miejscowości Ładna koło Tarnowa, uprawiane są pomidory tunelowe. Rodzinne gospodarstwo Gębala prowadzone przez dwóch braci Józefa i Sławomira ma już długą tradycję, którą wiele lat temu zapoczątkowali ich rodzice.

Bracia Józef i Sławomir Gębala zajmują się uprawą i sprzedażą pomidora w miejscowości Ładna k. Tarnowa.

Niewielka powierzchnia – duże możliwości

Uprawiamy pomidory w tunelach foliowych, łącznie mamy postawionych 11 obiektów (po 230 m2 każdy). Dobór odpowiednich odmian nie jest łatwy, gdyż nasi klienci stawiają na wyjątkowy smak pomidorów, który ma im przypominać smaki z dzieciństwa. Na rynku jest bogaty wachlarz bardzo dobrych odmian, ale nie każda sprawdzi się w naszych warunkach – mówi pan Józef Gębala. Z naszych obserwacji wynika, że mamy coraz więcej klientów, którzy przyjeżdżają bezpośrednio do gospodarstwa. Jednak najwięcej towaru sprzedajemy na lokalnym rynku detalicznym w Tarnowie – dodaje pan Sławomir.

W pierwszym tygodniu listopada pomidory były nadal w dobrej kondycji.

Pomidory w tym gospodarstwie uprawiane są w dwóch cyklach: wiosennym i letnim.

W połowie października zakładana jest folia podwieszkowa.

Rozsada produkowana jest samodzielnie przez ogrodników w przydomowej mnożarce, która następnie stanowi obiekt produkcyjny. Sezon uprawowy rozpoczyna się już niebawem, bo w ostatnim tygodniu listopada, wówczas odbywa się wysiew nasion do skrzyń rozsadowych. Z kolei nasadzenia roślin do obiektów uprawowych odbywają się w połowie stycznia, i trwają do połowy marca, w zależności od terminu siewu nasion.

W drugim cyklu rośliny sadzone są na przełomie lipca i sierpnia. W dniu, kiedy odwiedziłam gospodarstwo (pierwszy tydzień listopada), rośliny były nadal w dobrej kondycji. Warunki atmosferyczne sprzyjały w wybarwianiu się owoców. Jak informują producenci, bieżący sezon był trudny pod kątem wysokich kosztów produkcji. Na szczęście sprzymierzeńcem była pogoda. Tymczasem wrzesień dał we znaki. Chłodne i pochmurne dni sprzyjały presji chorób grzybowych.

W połowie października ogrodnicy rozpostarli folię podwieszkową, perforowaną. Wysokie koszty ogrzewania obiektów uprawowych skłaniają ich do używania tego rozwiązania, pozwalającego ograniczyć zużycie opału oraz zaoszczędzić dużej ilości ciepła.

Jesienią warunki atmosferyczne sprzyjały wybarwianiu się owoców.

Obiekty uprawowe stanowią tunele foliowe, ogrzewane na czas chłodu. Do ogrzewania wykorzystywany jest miał węglowy.

Dobre podłoże to podstawa

Pomidory rosną w podłożu naturalnym, który stanowi mieszanina substratu torfowego (z Pasłęki), trocin, obornika granulowanego i perlitu. Taka technologia uprawy sprawdza się w tym gospodarstwie od wielu lat. Starannie wymieszane podłoże umieszcza się w workach foliowych o długości 110 cm. Na każdej macie w tym gospodarstwie sadzi się 5 roślin. Rośliny prowadzone są na jeden pęd.

Końcówka sezonu pomidorowego w gospodarstwie braci Gębala. (Na zdjęciu odmiana Cornabel F1).

W cyklu wiosennym rośliny prowadzone są na 8 gron, z kolei latem – 6-7 gron. Dla dobrego zapylenia pomidorów na plantację wprowadzane są trzmiele ziemne.

Pomidory zapylane są przez trzmiele ziemne.

Odmianowe Pewniaki

Jak informują mnie ogrodnicy spod Tarnowa, wybór odpowiedniej odmiany w tym gospodarstwie jest dostosowany do wymagań rynkowych. Mamy stałych klientów, którzy doceniają smak naszych pomidorów. Wybieramy takie odmiany, które będą cieszyły się największym powodzeniem lokalnych odbiorców. Na najwcześniejsze zbiory (ok. 20 kwietnia) wybieramy odmianę VP1. To malinowy “Pewniak”, o delikatnym smaku. Owoce są mięsiste, bez zielonej piętki. Dużym powodzeniem cieszy się odmiana Rosamunda F1. Jej rośliny tworzą atrakcyjne owoce, w typie “bawole serce”. Jej zaletą są oryginalny, nietuzinkowy kształt, ale przede wszystkim niepowtarzalny smak pomidora z dawnych lat. W naszym asortymencie są także odmiany Cornabel F1 (owoce w kształcie wydłużonej papryki), Belladona F1 (o okrągłych, czerwonych owocach), Corazone F1 (pomidor czerwony w typie “bawole serce”) – informuje J. Gębala. 

W gospodarstwie braci Gębala uprawianych jest wiele odmian pomidora. Największym powodzeniem cieszą się te o malinowej barwie i nietuzinkowym kształcie. Z obserwacji ogrodników wynika, że odmiana Dossimo F1 wyróżnia się bardzo dobrą zdrowotnością, a jesienią było to najbardziej zauważalne. Jej rośliny są tolerancyjne na Cladosporium (brunatna plamistość liści pomidora). W bogatym asortymencie pomidorów są także te w typie cherry (odmiana Clavellina F1) oraz pomidory o żółtych owocach (Gourmansun F1) w kształcie serca.

Uprawa pomidorów tunelowych w pierwszym tygodniu listopada.

Sezon pomidorowy w tym gospodarstwie powoli dobiega końca. Trwają ostatnie zbiory owoców, których sprzedaż potrwa zapewne do końca listopada.

Related Posts

  1. brokuły - uprawa

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności