Czy grozi nam nadprodukcja selera korzeniowego w 2020 r.?

Uprawa selera korzeniowego z przeznaczeniem dla przetwórstwa
Uprawa selera korzeniowego z przeznaczeniem dla przetwórstwa

W 2019 r uprawa selera korzeniowego zajmowała powierzchnię ponad 2000 hektarów, podobnie przedstawia się sytuacja w bieżącym sezonie. Seler ma duże wymagania wodne, a systematyczne nawadnianie, to klucz do uzyskania wysokich plonów z hektara i zysku.

Sytuacja w Polsce

Sprzyjające warunki atmosferyczne sprawiły, że w niektórych regionach Polski (np. centralna Polska) bulwy korzeniowe osiągają masę ponad 2 kg, a w nielicznych gospodarstwach  dorastają nawet do 3 kg. Już teraz obserwuje się, że w bieżącym sezonie może zabraknąć towaru o masie 0,7-0,9 kg, który jest najchętniej pozyskiwany przez duże sieci handlowe.

W tym roku na pewno nie zabraknie tego towaru w zakładach przetwórczych, a specjaliści pochylają się z twierdzeniem, że w Polsce może wystąpić jego nadprodukcja.

Dlaczego?

Rośliny selera posadzone w ostatnich dniach maja, z przeznaczeniem do długiego przechowywania, już na chwilę obecną osiągają masę korzenia ok. 1 kg, a główny zbiór nastąpi dopiero w drugiej połowie października. Co to oznacza? Bulwa korzeniowa może być przerośnięta. A teraz rodzi się pytanie, jak selery będą się przechowywać po tak szybkim wzroście? 

Obecnie cena sprzedażowa selera korzeniowego na krajowym rynku hurtowym oscyluje na poziomie jednej złotówki za kilogram, ale jego popyt jest ograniczony. W Polsce w dużej mierze produkuje się seler na rynek przemysłowy. Jak twierdzą producenci w dobie COVID-19 znacznie zmniejszyło się zapotrzebowanie na ten towar.  

Duży wpływ na popyt ma sytuacja z pandemią – w tym roku znacznie zmniejszyła się konsumpcja tego warzywa. Wielu producentów już teraz zastanawia się nad ograniczeniem produkcji w 2021 r.

 

 Sytuacja w innych krajach

W Belgii praktykowana jest uprawa selera w dużym zagęszczeniu powyżej 80 tys. roślin/ha, w takim celu, by nie doprowadzić do rozwoju bardzo dużych bulw (powyżej 1 kg). Tymczasem francuscy producenci selera zmagają się z suszą, eksperci już są zdania, że ich plon nie pokryje zapotrzebowania przemysłu. Z kolei w Belgii, Holandii i w Niemczech również występuje deficyt wodny, jeżeli w najbliższych dniach nie poprawi się kondycja wodna gleby, to również może dość do sytuacji ograniczonej podaży na tych rynkach.

Odmiana Markiz

Dla polskiego przemysłu może to być duża szansa na sprzedaż krajowego towaru. Cena sprzedażowa selera w tych trzech krajach wynosi ok. 0,24 € (*) za kilogram.

Z kolei na Węgrzech producenci otrzymują ok. 0,55 €/kg (obrany, umyty seler), 0,83 €/szt. (seler z nacią).

Przykładowe selera korzeniowego w sieciach handlowych w wybranych krajach Europy:

  • Holandia – 1,5 €/kg
  • Dania – 1,25 €/kg
  • Węgry – 1,38 €/kg

(*) NBP średni kurs walut obcych z dnia 2020-09-22  1 € = 4,5050 zł

Fot. Marcin Dąbrowski, BASF

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności